Huonetermostaatti nappaa web-yhteyden ja säästää energiaa

Ceruus:n keksinnön ansiosta kodin esineeseen sijoitettu pieni laite, IoT Catcher®, luo tietoturvallisen web-yhteyden älypuhelimesi kautta, kun olet laitteen läheisyydessä.

Palvelun avulla ratkaistaan merkittävä haaste sähköenergian jakelussa ja käytössä. Kotitaloudessa voidaan ohjata huonekohtaista lämmitystä siten, että sähkölämmitteisessä talossa säästetään energiaa 15-25 %. Mikäli asiakkaalla on  ns. spot-sopimus energialaitoksen kanssa, on säästö energiakustannuksissa selvästi suurempi, koska palvelu ohjaa automaattisesti välttämään lämmitystä niiden tuntien aikaan, jolloin energian hinta on korkeimmillaan. Helppokäyttöisen käyttöliittymän avulla voidaan ohjata koko talon lämmitystä.

Palveluun kuuluu energiankulutuksen mittaus, jonka avulla asiakas oppii ymmärtämään mistä energialasku koostuu: kuinka paljon pyykinpesukone, ilmalämpöpumppu, lattialämmitys, lämminvesivaraaja jne. vievät energiaa.

Myös energialaitos pystyy tehostamaan toimintaansa tarjoamalla Ceruus:n palvelun asiakkailleen. Sähkölämmitteiset kotitaloudet ovat merkittävä potentiaali sähköverkon kuormitushuippujen tasaamiseen. Ceruus:n palvelun avulla sähkölaitos voi esimerkiksi kytkeä hetkellisesti asiakkaan luvalla lämmityksen pois päältä sovituista huoneista. Energialaitos voi myös aktiivisesti opastaa asiakkaitaan päivittäisessä energiankäytössä palveluun kuuluvan mikroviestintäpalvelun avulla.

Perheessä on tyypillisesti useita älypuhelimia tai tabletteja. Ceruus:n ratkaisussa ei tarvita erillisiä langattomia tukiasemia, vaan yhteys termostaattiin, lämpömittariin tai energiankulutusmittariin tehdään suoraan mobiililaitteella. Siksi palveluiden ja niihin liittyvien laitteiden hinta on oleellisesti pienempi perinteisiin langattomiin ratkaisuihin verrattuna.

Fiksu kaupunki -ohjelma on rahoittanut Ceruus Oy:n tuotekehitystä.