Suomi-asema Frankfurtissa 27.-29.8.2014

Miten suomalainen ja saksalainen bisneskulttuuri eroavat? Miten myyn tuotteeni ostajille eri kulttuureissa? Näitä kysymyksiä pohdittiin teatteri-ilmaisun keinoja hyödyntävässä workshopissa Frankfurtin Suomi-asemalla elokuun lopussa, kun suomalaiset luovien alojen yritykset valmistautuivat kohtaamaan saksalaisia kumppaneita ja potentiaalisia asiakkaita.

Luovan talouden agentit ja managerit ry (AGMA) järjesti elokuun lopussa Suomi-asema -tapahtuman, jossa suomalaiset yritykset toivat esiin tarjontaansa ja osaamistaan potentiaalisille kumppaneille Saksassa. Tapahtuman yhteydessä AGMA ja Tekes järjestivät kaksi työpajaa kulttuurien välisistä eroista bisneksen tekemisessä. Workshopin vetäjinä toimivat Pia Himmelsbach ja Munir Rashid, jotka toivat mukaan sekä teatteri-ilmaisun keinoja kanssakäymisessä että vahvaa osaamista saksalaisesta bisneskulttuurista.

Työpajassa keskusteltiin siitä, mitä yhteistä suomalaisessa ja saksalaisessa kulttuurissa on, erityisesti kommunikaation ja bisneksen näkökulmista. Saksalainen bisneskulttuuri on usein suomalaista muodollisempaa, mikä voi erityisesti luovien alojen toimijoista tuntua vieraalta. Toisaalta molemmat yleensä pitävät mitä lupaavat, vaikka Saksassa päätökset tehdään yrityksissä usein hierarkisemmin kuin Suomessa.

Keskustelua harjoiteltiin pienissä ryhmissä, jolloin kukin pääsi kertomaan omasta toiminnastaan ja harjoittelemaan myös keskusteluissa niin tärkeää oikeiden kysymysten esittämistä kumppanille. Teatteri-ilmaisun keinoja hyödynnettiin erilaisten vuorovaikutustilanteiden harjoittelemisessa, mutta myös rentoutumisessa tai itseluottamuksen kasvattamisessa.  

Workshopin jälkeiset lounaskeskustelut kävivät vilkkaina, kun osallistujayritykset pääsivät hyödyntämään harjoitusten oppeja saksalaisten vieraiden kanssa. Koko Suomi-aseman konsepti hyödynsi suomalaista uutta osaamista niin ruuassa, live-musiikissa kuin tilamuotoilussa. 

Teksti ja kuva: Sanna Piiroinen, Tekes

Suomi on tänä vuonna Frankfurtin kirjamessujen teememaa.
Kuvassa Museumsuferfest.

Eero Lukin