Lisensointibisneksestä kasvua taantumasta huolimatta

Mikä on se bisnes, joka kasvaa taantumasta huolimatta? Lisensointibisnes.
Maailmanlaajuisesti lisensointiin perustuvassa liiketoiminnassa pyörivät suuret summat. Pelkästään kansainvälinen lisenssioikeuksien kauppa on arvoltaan yli yhdeksän miljardia dollaria ja varsinainen lisenssituotteiden kauppa lasketaan jo sadoissa miljardeissa dollareissa.

Innovaatiorahoituskeskus Tekes ja erityisesti sen Fiiliksestä fyrkkaa -ohjelma rohkaisee suomalaisia yrityksiä tarkastelemaan hallussaan olevia brändejä ja tuotemerkkejä niiden konkreettista ilmentymää laajemmin. Millainen kaupallinen potentiaali niissä piilee? Mikä muu tuote voisi hyötyä hallussamme olevasta brändistä tai konseptista? Yllättävästi aika moni. 

Oppeja kaupalliseen lisensointiin maailmalta

Maailmalta löytyy valtavasti loistoesimerkkejä lisenssien kaupallisesta hyödyntämisestä, sillä aineettoman omaisuuden arvo on nykymaailmassa todellinen. Ei ole sattumaa, että kahvinkeittimiä valmistava yritys on hankkinut oikeuden käyttää keittimensä kyljessä Ferrarin logoa. Tai mitä tekee Manchester United – hyödyntää kaupallisesti jalkapalloseuran brändiä erittäin tuloksellisella tavalla. Molemmat osapuolet voittavat, sillä usein kuluttaja valitsee mieluummin jo jollain tavalla tutun tuotteen.

- Suomessakin tässä on onnistuttu – jopa loistavasti, mutta tapaukset ovat yksittäisiä, toteaa aineettomaan arvonluontiin suomalaisia yrityksiä auttavan Fiiliksestä fyrkkaa -ohjelman ohjelmapäällikkö Minna Suutari.

Angry Birdsit ja Muumit löytyvät erilaisista tuotteista aina shampoosta työkaluihin ja elintarvikkeisiin. Ja näitä tuotteita myydään valtavalla volyymilla. Taustalla on kaupallisesti menestyksekkäästi ja taitavasti lisensoitu brändi sekä arvoa tuottava liiketoiminta. Huolellisen lisensoinnin ympärille voi parhaimmillaan rakentaa arvokkaan bisneksen, myös Suomesta käsin.

Suomalainen lisenssibisnes alkutekijöissään

- Olemme tottuneet kyllä suojaamaan ja patentoimaan ideoitamme ja tuotemerkkejämme, mutta emme ymmärrä, millainen potentiaali aineettoman omaisuutemme kaupallistamisessa piilee. Luovana ja innovatiivisena maana voisimme kehittää lisenssibisneksen menestystarinoita kiehtovien brändiemme ympärille, kiteyttää Suutari.

Haasteena on se, miten kaupallinen lisensointi toteutetaan käytännössä.

Moni suomalainen yritys kuvittelee suotta, että menestyvän kaupallisen lisensoinnin taustalla pitää olla Ferrarin tai Muumien kaltainen pitkän historian omaava menestysbrändi. Todellisuus on toista. Vaikkapa Duudsonit, Fingerpori ja Ti-Ti Nalle ovat osoittaneet esimerkillään, että pienestäkin voi ponnistaa ja kasvattaa suurempaa. Oppia ja inspiraatiota kannattaa ammentaa maailmalta, sillä Suomessa lisenssien kaupallisen hyödyntämisen osaamista ei vielä juuri ole.

Tähän apuaan suomalaisille yrityksille tarjoaa Tekesin lisäksi myös esimerkiksi Luovan talouden agenttien ja managerien yhdistys AGMA ry, joka järjestää 23.1.2014 jo toistamiseen suuren suosion saavuttaneen Lisenssi=bisnes -seminaarin, jossa avataan suomalaisille yrityksille juuri kaupalliseen lisensointiin liittyvien käytänteiden saloja. Myös Fiiliksestä fyrkkaa –ohjelma on mukana seminaarissa. Suomi kaipaa kipeästi tämän alan osaamista ja ennen kaikkea lisää menestystarinoita, jotka kumpuavat lisenssien kaupallisesta hyödyntämisestä.

Lisätietoja

Ohjelmapäällikkö Minna Suutari, minna.suutari (at) tekes.fi, puh. 029 50 55830

Eero Lukin