Henkilökohtaistuva auto: kulkuväline ja kumppani

Erilaiset keskustelu- ja verkostoitumistilaisuudet ovat Piilaaksossa jokailtaista peruskauraa. Keskiviikko-iltana osallistuin itse Santa Clarassa järjestettyyn Churchill Clubin tilaisuuteen, jossa keskusteltiin älyautojen tulevaisuudennäkymistä. Jaettuna näkemyksenä oli, että autoteollisuus on valtavan murroksen kourissa, kun fokus siirtyy autojen mekaniikasta entistä enemmän digitaalisuuteen ja kokemuksellisuuteen. Tämä vaatii uudenlaista ymmärrystä ja toimialoja ylittävää luovuutta.

Yhdeksi keskeiseksi kysymykseksi nousee, mitä palveluja autoon tulee tuottaa, kun autoa ei kohta tarvitse itse ajaa? Autojen muuttuessa supertietokoneiksi yhteydet ihmisten ja laitteiden välillä kehittyvät kohti kaikenkattavuutta ja levittäytyvät kaikille elämän osa-alueille (”connected life”). Koska tulevaisuuden auto on osa profiiliamme, se voi muuntua ”isäntänsä” hyvin tuntevaksi olennoksi, joka suunnittelee tulevat työmatkat etukäteen ja ennakoi kyytiläisen muut tarpeet. Autosta tulee personoitu laite, joka on kuljettajalleen tarpeen vaatiessa pyörien päällä kulkeva olohuone, makuuhuone, elokuvateatteri tai konserttisali.

Saumattomuus on kaikki kaikessa.

Illan tilaisuus nosti esiin monia mielenkiintoisia ja vaikeitakin kysymyksiä: Tuleeko kuluttajalle säästää mahdollisuus kääntää laitteistonsa offline-moodiin? Millaista tulee olemaan älyautojen ja perusautojen yhteiselo liikenteessä? Millaista on robottien etiikka liikenteessä? Millaisia riskejä liittyy autojen kyberturvallisuuteen ja hakkerointiin?

Moni kysymys jäikin vaille vastausta, mutta selvää on, että kaiken viihdyttävyyden ohella auton tulee olla ennen kaikkea käyttäjälleen turvallinen. Churchill Clubissa esiintyneet panelistit uskoivat kuitenkin luottamuksen robottiautoja kohtaan kasvavan ja näkivät, että kuluttajien hyväksyntä saavutetaan positiivisten kokemusten ja vähittäisen tottumisen kautta.

Kuvassa BMW i8 pistokehybridi

Iina Sankala
kirjoittaja on trainee-projektikoordinaattori INKA-ohjelmassa ja edustaa älykkään elinympäristön vastuualuetta.

Eero Lukin