Asenneilmapiiri muuttumassa – sähköautojen kysyntä kasvussa

Sitä mukaa kun käyttökokemukset sähköautoista ovat lisääntyneet, ovat asenteet muuttuneet positiiviseen suuntaan. Akkuteknologian kehityksellä ja latausinfran leviämisellä on suuri merkitys.

”Näemme Suomen markkinoilla paljon potentiaalia ja pohjoismaisittain täällä onkin eniten petrattavaa. Tänä vuonna on sähköautoja myyty huomattavasti enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Panostamme myös Suomen markkinoille, vaikka leijonan osan resursseista vie Norja, jossa sähköautoilu on eri mittaluokassa”, kertoo Nissan Nordic Europen toimitusjohtaja Jacek Gorski.

”Kun keväällä 2012 lanseerasimme Suomeen ensimmäisen sähköautomallin, oli ilmassa vielä ennakkoluuloja sähköautoilua kohtaan. Hyvät käyttökokemukset sekä akku- ja latausteknologian kehittyminen ovat kuitenkin muuttaneet asenteita positiiviseen suuntaan.”

Suomalainen markkina kehittyy

Amerikkalainen sähköautojen valmistaja Tesla Motors vahvistaa myös asemiaan Suomen markkinoilla. Yhtiön edustaja kertoi Tekesin EVE - Sähköisten ajoneuvojen järjestelmät –ohjelman marraskuisessa seminaarissa Teslan avaavan oman myyntipisteen Helsinkiin. Yhtiö on myös ilmoittanut tuovansa Supercharger-latauspisteet Suomeen vuoden 2015 aikana.

Nykyiset akut mahdollistavat pitempiä ajomatkoja ja siksi sähköautoista on tullut realistinen vaihtoehto. Toisaalta latausinfra on viimeisen puolentoista vuoden aikana laajentunut merkittävästi, esimerkiksi moottoritie Turusta aina Kotkaan ja Haminaan on sähköistetty. Koko Suomessa pikalatauspisteitä on yhteensä lähes 40 kappaletta, kun kolmisen vuotta sitten ei ollut yhtään.

”Uskomme, että Suomen markkina lähtee kasvuun, siksi investoimme muun muassa latauspisteisiin.”

Gorskin mukaan EVE-ohjelma on ollut tervetullut instrumentti viemään sähköautoilua eteenpäin. Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö myöntää sähköajoneuvoille tukea 30 prosenttia leasing-maksun pääomaosuudesta sekä 35 prosenttia latauspisteiden investoinnista.

”Norjassa kannustimia on ollut jo 30 vuotta, kun muualla sähköautokeskustelu on käynnistynyt vasta muutama vuosi sitten.”

Lisätietoja
Martti Korkiakoski, EVE-ohjelman päällikkö, Tekes, puh. 029 50 55875,
martti.korkiakoski(at)tekes.fi
Jacek Gorski, toimitusjohtaja, Nissan Nordic Europe Oy, puh. 010 770510, jgorski(at)nissan-europe.com

Eero Lukin