Elintarviketeollisuuden laadunvarmistajalle koko maailma on pelikenttä

Oululainen vuonna 2005 perustettu Mekitec sai 2,2 miljoonan euron pääomasijoituksen. Sen ja Tekesin rahoituksen avulla on tarkoitus valloittaa röntgenteknologiaan perustuvien laadunvalvontajärjestelmien markkinat.

Mekitec valmistaa laadunvalvontalaitteita elintarviketeollisuuden tuotantolinjoille. Järjestelmät havaitsevat elintarvikkeista pienimmätkin vierasesineet, kuten luun palaset, lasin, metallin, kivet tai muovin ja poistavat vialliset tuotteet linjalta. Mekitecin taustalla on röntgenkuvantamisen ja siihen liittyvän teknologian osaamista mm. Teknillisestä korkeakoulusta ja Oulun yliopistosta. Markkinoita löytyy, sillä kuluttajien, viranomaisten ja elintarvikeyhtiöiden ruokaturvavaatimukset tiukentuvat koko ajan.

Pääomasijoituksen tekivät Inventure ja Suomen Teollisuussijoitus, molemmat 1,1 miljoonalla eurolla. Toimitusjohtaja Mikko Nuutinen kertoo Mekitecin tähtäävän myynnin tehostamiseen erityisesti Aasian ja Yhdysvaltojen markkinoilla.

"Siinä juuri saatu sijoitus ja Tekesin tuotekehityslaina ovat tärkeässä asemassa. Olemme mukana myös Tekesin ja Singaporen kansallisen yliopiston liiketoimintaohjelmassa, jossa sikäläiset MBA-opiskelijat tekevät meille liiketoimintasuunnitelman Kaakkois-Aasiaan. Opiskelijatiimi on paraikaa Kiinassa alan messuilla ja he tekevät yrityksellemme erittäin ansiokasta markkinointitutkimustyötä."

Mekitecin laitteet valmistetaan pääosin tytäryhtiössä Kiinassa. Suomessa on kuitenkin tutkimus- ja tuotekehityksen johto ja erityisesti laitteissa käytettävien automaattisten analyysiohjelmistojen kehitystä. Yhtiö työllistää Suomessa 20 työntekijää ja Kiinan tytäryhtiössä 30 huippuinsinööriä. Tällä hetkellä Mekitec on toimittanut laitteita 18 maahan.

Kasvetaan

Mekitecin liikevaihto oli miljoona euroa vuonna 2012 ja viime vuonna 2,5 miljoonaa. Tälle vuodelle Nuutinen ennakoi jopa kuuden miljoonan euron liikevaihtoa ja viiden vuoden päästä 20-30 miljoonaa.

"Kasvusuunnassa ollaan. Halpaa se ei ole, sillä olemme kasvaneet tähän asti pääosin omilla rahoilla, mutta nyt meillä on kansainvälisesti myyvä tuote. Tekesiltä olemme saaneet kaksi miljoonaa euroa ja pankkilainaa, jonka Finnvera mahdollisti, miljoonan verran. Kiinan tytäryhtiöömme on Finnfund sijoittanut 1,5 miljoonaa euroa", Nuutinen sanoo.

Valttikorttina äly – kehitykseen rahoitusta Tekesiltä

Röntgenteknologiaan pohjautuvan elintarvikkeiden laadunvalvonnan ympärillä on yllättävän vähän toimijoita. Globaalit markkinat ovat nyt noin 300 miljoonan euron kokoiset ja tuplaantumassa pikku hiljaa.

"Meillä on globaalisti noin 10 kilpailijaa, joista neljä tai viisi vakavasti otettavaa. Tässä bisneksessä on isot markkinat, mutta rajattu määrä tekijöitä. Olemmekin suhteellisen turvassa isoilta kilpailijoilta ja meillä on isompi tuotekehitystiimi kuin kellään heistä. Olemme myös omalla tavallamme mobiiliyritys, koska laitteistomme on noin 60-kiloisena erittäin pieni ja kevyt verrattuna muihin vastaaviin."

Mikko Nuutinen näkee yrityksensä kilpailuetuna älyn. Raudan voi kopioida, älyä ei. Mekitec kehittääkin automaattista analyysiohjelmistoa Tekesin rahoituksella. Tulevaisuudessa voidaan tarjota esimerkiksi elintarviketehtaan laadunvalvontalaitteiden etähallintaa ja prosessien ohjausta laadunvalvontalaitteilla.

Kuva: Mekitec

Kaj Nordgren