Digitaalisuus tukee rakennustelinebisnestä

KAS-Telineet asentaa ja vuokraa rakennustelineitä ja sääsuojia sekä valaistusratkaisuja talojen rakennuksessa ja korjauksessa käytettäväksi avaimet käteen -periaatteella. Tekesin rahoituksella otetaan digitaalisuudesta hyödyt irti.

Vuonna 1983 perustettu KAS-Telineet työllistää sesongista riippuen noin 35 henkeä. Yrityksen pääpaikka sijaitsee Kaskisissa. Muut toimipisteet ovat Oulussa, Vaasassa, Porissa ja Espoossa.

Liikevaihdon kehitys vuosina 2010–2014 on ollut yli 20 prosenttia vuodessa nousten tänä vuonna yli kolmeen miljoonaan euroon. Päämarkkinat ovat Suomessa, jossa on edelleen paljonkin kasvun varaa.

Tähtäimessä Pohjoismaat

Ruotsissa ja Norjassa on myös näköpiirissä kasvua ja Ruotsiin on suunnitteilla toimipiste. Näissä maissa on vähemmän kilpailua ja katteet siksi paremmat kuin kotimaassa. Suomalaiset toimijat ovat pienempiä, mutta niitä on määrällisesti enemmän.

"Etsimme tällä hetkellä yhteistyökumppaneita ja -malleja rahoitukseen, koska uuden toimipisteen avaaminen vaati paljon pääomaa kalustoinvestointeihin", kertoo toimitusjohtaja Kari Rantakoski.

KAS-Telineiden kilpailuetuna on oma teline- ja sääsuojajärjestelmä, joka on silti yhteensopiva muiden järjestelmien kanssa.

"Meillä on omat asentajat siinä, missä moni kilpailija käyttää alihankkijoita. Se tarkoittaa, että ammattitaitomme ja luotettavuutemme "tulee kokonaan sisältä" ja on meidän hallittavissamme."

Suuria hyötyjä digitaalisuudesta

Tekesin rahoituksella KAS-Telineet on kehittänyt pilvipohjaisen palvelun tarjousten suunniteluun ja laskentaan. Tarjouslaskentaan käytetty aika on vähentynyt jo nyt 50 prosenttia.

"Kun ohjelmisto valmistuu ensi kesän aikana, pelkästään tarjouslaskentaan käytetty aika laskee noin 70 prosenttia. Muita hyötyjä ovat suunnitteluun, toimituksiin, kuljetuksiin, laskutukseen ja kommunikaatioon käytetyn ajan väheneminen ja näin koko yrityksen toiminta selkenee, nopeutuu ja parantuu. Taloudelliset hyödyt ovat suuret", Rantakoski sanoo.

Asiakkaille digitaalisuus näkyy monina etuina. Suunnitelmat nähdään 3D-mallina ennen asennusta. Asiakkaat voivat itse suunnitella ja laskea omien tarpeidensa mukaiset tarjoukset, kun KAS-Telineet saa palvelunsa valmiiksi.

"Nämä kaikki hyödyt ovat yksi yrityksen kasvun kivijaloista. En voisi edes kuvitella, että palattaisiin takaisin vanhoihin toimintamalleihin."

Kari Rantakosken mukaan KAS-Telineet jatkaa kasvuaan ja tavoite viiden vuoden sisällä on olla koko maan kattava telineiden ja sääsuojien toimittaja. Yrityksellä on paikallinen näkyvyys suurimmissa kaupungeissa ja se on tunnettu toimija alallaan.

"Olisimme todennäköisesti digitalisoineet toimintaamme ilman Tekesin rahoitustakin, mutta paljon pidemmällä aikavälillä. Kasvutahtiin ja tulokseen se olisi kuitenkin vaikuttanut negatiivisesti."

Kuva: KAS-Telineet

Kaj Nordgren