"Cleantech is mindset"

Tekesin Green Growth -ohjelman vuoden päätapahtuma Green Growth & Cleantech Summit 25.2.2014 todisti, että cleantech-ala on kovassa vauhdissa. Telakalla järjestettyyn seminaariin kokoontui yli 600 alan asiantuntijaa ja vaikuttajaa.

Seminaarissa oli vaikuttava puhujakaarti: elinkeinoministeri Jan Vapaavuori, eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb, strateginen johtaja Kaisu Annala, TEM, toimitusjohtaja Jyri Häkämies, EK, toimitusjohtaja Raimo Valo, East Office sekä toimitusjohtaja Pekka Lundmark, Konecranes.

Avauspuheessaan ministeri Vapaavuori totesi, että cleantech-alan osaamisella on suuri merkitys Suomelle, mutta sen avulla voidaan parantaa koko maailmaa. Myös Häkämies jatkoi samalla linjalla: "Kyse on asenteesta, cleantech is mindset!".

Vilkasta keskustelua

Puheenvuorojen lisäksi ohjelmassa oli viisi eri paneelia. Tekesin pääjohtaja Pekka Soini veti paneelin Resurssien niukkuus avaa ovet vihreälle kasvulle.

"Maailman teollisuuden kasvupotentiaalista ainakin kaksi kolmasosaa on Aasiassa, mutta asettaako resurssien niukkuus rajat kasvulle? Jopa kasvuveturi Kiinassa ollaan heräämässä riskeihin. Aasia on suomalaisten toimijoiden kannalta ratkaisevassa asemassa. Pystymmekö tarjoamaan resurssitehokkaita, tuottavuutta parantavia ja turvallisia ratkaisuita Aasian tarpeisiin?", herätteli Soini panelisteja keskustelemaan.

Keskustelu Aasian markkinoille menemisestä olikin vilkasta. Sampo Ahonen totesi, että Aasian markkinoille pitää mennä ajoissa ja se vaatii paljon jalkatyötä.

Cleantechin ja ICT:n liitto

Cleantechin ja ICT:n toisiinsa kietoutuminen toistui useissa päivän esitykissä. Tätä korostaa myös Green Growth -ohjelman päällikkö Kari Herlevi.

"Suomen mahdollisuus on erityisesti cleantechin ja ICT:n hyvän osaamisen rajapinnoissa. Millaisia mahdollisuuksia aukeaisi, jos Suomessa kyettäisiin yhdistämään nämä vahvuudet? Pystymmekö tarjoamaan resurssitehokkaita, tuottavuutta parantavia ja turvallisia ratkaisuja globaaleihin tarpeisiin?", Herlevi pohtii.

Johtaja Tero Ojanperä, Vision+, korosti niin ikään digitaalisuuden mahdollisuuksia. Vision+ hakee räjähtävää digitaalista skaalautuvuutta rahoituskohteiltaan. "Mitä tylsempi bisnes sitä suurempi mahdollisuus digitalisaatiolle," kiteytti Ojanperä.

Alexander Stubb sanoi, että Suomella on oikein hyvät edellytykset nousta johtavaksi cleantech-maaksi.

 

Green Growth & Cleantech Summit järjestettiin toisen kerran. Nyt päävastuussa oli TEM kumppaneinaan Tekes Green Growth, Sitra, EK ja Cleantech Finland.

Katso tapahtuman esitykset ja puheenvuorot videotallenteesta.

Keskustelua on käyty paljon ja sitä voi jatkaa Twitterissä: #cleantechsummit

Sanna Nuutila