Abacus Diagnostica voitti merkittävän tarjouskilpailun

Tukholman Karoliinisen sairaalan laboratorioyksikkö on valinnut tarjouskilpailussa turkulaisen Abacus Diagnostican DNA-pohjaiseen tunnistamiseen perustuvan järjestelmän antibioottiripulin osoittamiseen. Yritys sai tämän tilauksen myötä arvokkaan referenssin mm. Kanadan markkinoille pyrkimiseensä.

Tukholman Karoliininen sairaala kuuluu Euroopan johtaviin ja on yhdessä Karolinska Institutet -yliopiston kanssa maailmanlaajuisesti arvostettu lääketieteen ja terveydenhuollon edelläkävijä. Sairaala toimii kahdessa yksikössä, Solnassa ja Huddingessa, joiden laboratoriotoimintaa koordinoi Karolinska Universitetslaboratoriet -yksikkö.

Terveydenhuollon eturintaman toimijana Karoliininen sairaala teki periaatepäätöksen siirtyä tiettyjen infektio-tautien osoittamisessa suoraan DNA-pohjaiseen diagnostiikkaan. Päätös sisältää myös Clostridium difficile -bakteerin aiheuttaman antibioottiripulin diagnostiikan, josta Karoliininen sairaala avasi tammikuussa tarjouskilpailun. Hankintapäätös on kestoltaan kolmivuotinen kattaen laitteistot ja tarvittavat reagenssit antibioottiripulia aiheuttavan Clostridium difficile -bakteerin tunnistamiseen.

Abacus toi GenomEra CDX™ -järjestelmän markkinoille joulukuussa 2010. Ensimmäiset sovellukset liittyivät MRSA-sairaalabakteerin osoittamiseen, jonka jälkeen testivalikoimaa on omalla tuotekehityksellä kasvatettu yhteensä seitsemään infektiotautien aiheuttajia tunnistavaan testiin.

"Vuoden 2012 lopussa lanseeraamamme C. difficile -testi on saanut kentällä erittäin hyvän vastaanoton", kertoo myynti- ja markkinointijohtaja Mari Gylling. "Karolinskan laboratorio teki noin vuosi sitten vertailevan tutkimuksen, jossa GenomEra CDX -järjestelmää verrattiin kolmeen muuhun markkinoilla olevaan tuotteeseen. Arvioijat kiittelivät erityisesti testimme suorituskykyä ja helppokäyttöisyyttä, mistä olemme saaneet paljon positiivista palautetta myös muualta."

Suomalaisella teknologiaosaamisella on mahdollista kilpailla kansainvälisillä markkinoilla sekä hinnalla että laadulla

"Abacuksen liiketoiminta on lähtenyt hyvään kasvuun ja nyt voittamamme tarjouskilpailu on meille erittäin merkittävä virstanpylväs", kertoo toimitusjohtaja Tom Palenius. "Kaupan arvo ei ole kiinteä vaan riippuu tehtävien testien määrästä. Kun Solnassa ja Huddingessa tehdään yhteensä tyypillisesti yli kymmenen tuhatta testiä vuodessa, voidaan kuitenkin sanoa että vuositasolla liikutaan kuusinumeroisissa euromäärissä".

"Tarjouskilpailun asetelma oli erittäin haastava, sillä mukana olivat kovimmat kilpailijamme, kaikki Abacusta useita kertalukuja suurempia monikansallisia yrityksiä", jatkaa Palenius. "Tarjouskilpailun voitto osoittaa, että suomalaisella teknologiaosaamisella on mahdollista kilpailla kansainvälisillä markkinoilla sekä hinnalla että laadulla".

"Karoliinisen sairaalan saaminen asiakkaaksi on meille mittaamattoman arvokas referenssi, joka tulee vauhdittamaan myynnin kasvua myös muissa maissa", iloitsee Gylling. "Olemme juuri avaamassa Pohjois-Amerikan markkinoita Kanadassa ja käynnistäneet siihen liittyvän tuoterekisteröinnin. Kanadalaiselle jakelijakumppanillemmekin Karolinska oli erittäin tunnettu ja arvostettu taho."

Abacuksen tuotteet ovat eurooppalaisen IVD-direktiivin alaisia, jolloin myyntiin oikeuttava CE-merkintä edellyttää laatujärjestelmän sertifioimista ISO 13485 -standardin mukaisena. Abacukselle myönnettiin maaliskuun lopussa Kanadan tuoterekisteröinnin mahdollistava. Osoituksena erinomaisesta laatujärjestelmästään Abacus läpäisi Det Norske Veritasin suorittaman nelipäiväisen CMDCAS-auditoinnin ilman poikkeamia.

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Tom Palenius
Puh. 040 550 1126
tom.palenius(at)abacusdiagnostica.com

Abacus Diagnostica Oy on DNA-testausjärjestelmiin erikoistunut, vuonna 2004 perustettu  diagnostiikkayritys. Yliopistolähtöisiin ja yrityksen suojaamiin innovaatioihin pohjautuva automatisoitu GenomEra CDX™ -järjestelmä tarjoaa nopean ja kustannustehokkaan tavan infektiotautien osoittamiseen. Käyttäjäystävällisyytensä ja menetelmäinnovaatioiden ansiosta DNA-pohjaiset laboratoriotestit voidaan tuoda rutiinikäyttöön ilman erityistilojen ja erityiskoulutetun henkilöstön tarvetta. Abacus Diagnostica Oy työllistää tällä hetkellä suoraan yli 10 henkilöä ja välillisesti merkittävän kotimaisen alihankintaverkoston.

Tekes on ollut mukana rahoittamassa Abacus Diagnostican perusteknologian kehittämistä alun perin ruoka-aineturvallisuuteen liittyvään testaukseen sekä suunnanmuutosta kliiniseen testaukseen ja tuoteportfolion laajentamiseen. Lue lisää.

Pia Mörk