3D-tulostuksesta uutta liiketoimintaa rakentava laaja hanke käynnistyi

Yritysten ja VTT:n kaksivuotisen hankekokonaisuuden tavoitteena on synnyttää Suomeen uutta liiketoimintaa 3D-tulostuksen eli materiaalia lisäävän valmistuksen avulla. Tekes rahoittaa hanketta.

Hankekokonaisuus muodostuu yritysten omista projekteista sekä VTT:n tutkimushankkeesta, johon myös yritysosapuolet osallistuvat. Kokonaisbudjetti on noin kolme miljoonaa euroa, jonka rahoittavat Tekes, osallistuvat yritykset ja VTT.

Additive Manufacturing- (AM) eli materiaalia lisäävällä valmistustekniikalla tuote tehdään tietokoneella luodun mallin pohjalta lisäämällä materiaalia kappaleeseen kerros kerrokselta. Materiaalina voidaan käyttää esimerkiksi muovia, metallia tai keraamia. Menetelmä mahdollistaa yksilölliset tuotteet sekä käyttötarkoitukseen optimoitujen ja monimutkaisten rakenteiden käytön. AM-teknologia auttaa realisoimaan digitalisoitumiseen liittyviä mahdollisuuksia.

"Tämä on hieno juttu ja osoitus Suomen tahtotilasta valjastaa digitaalisuus kansalliseksi tukijalaksi. Me tarvitsemme nyt tutkimusta, joka on samanaikaisesti yritysten hyödynnettävissä. Tekesin rahoitushaku digitaalisen liiketoiminnan kehittämiseen toi meille yli 200 hakemusta, joilla haetaan yhteensä yli 100 miljoonaa euroa. Moni hakemuksista tuli vielä yrityksiltä, jotka eivät ole ennen olleet Tekesin asiakkaita. Myös kolme laajaa digitaalisuutta hyödyntävää Tekesin ohjelmaa on hiljattain käynnistynyt", iloitsee Tekesin palvelujohtaja Jaana Auramo.

Lue lisää

Kaj Nordgren