Wärtsilän polttokennotoiminta jatkuu uudessa yhtiössä

Wärtsilä Finland Oy:n polttokennokehityksessä työskennelleet avainhenkilöt ovat perustaneet uuden yhtiön, jonka toiminta keskittyy pääosin kiinteäoksidi- eli SOFC-polttokennoteknologian kehitykseen. Wärtsilän vähemmistöosuus uudessa Convion Oy -nimisessä yhtiössä on noin 20 %.

Convion jatkaa Wärtsilässä aloitettua polttokennojärjestelmäkehitystä. Yhtiön palvelukseen siirtyy myös yhdeksän Wärtsilän entistä työntekijää. Polttokennotoiminnon entinen johtaja Erkko Fontell on nimitetty Convionin toimitusjohtajaksi. Myös uusiutuvaan energiateknologiaan keskittyvä VNT Management Oy:n rahasto on mukana kehittämässä yrityksen toimintaa. Tämä sijoitus täydentää VNT:n SOFC-salkkua, jossa ennestään on kennostoja kehittävä Elcogen Finland Oy.

Polttokennoteknologiaa kehitetty pitkäjänteisesti

Polttokenno on puhdas ja tehokas tapa tuottaa sähköä, lämpöä ja jäähdytystä, mikä tekee siitä kiinnostavan vaihtoehdon tulevaisuuden voimantuotannolle. Polttokennojen kehitysohjelma aloitettiin Wärtsilässä yli kymmenen vuotta sitten t&k-ohjelmana. Sen tarkoituksena oli kehittää ja kaupallistaa teknologia hajautettuun voimantuotantoon ja merenkulkuun.

"Wärtsilän rooli suomalaisen polttokenno-osaamisen kasvattamisessa on ollut merkittävä. Se on ollut mukana monissa tutkimuskonsortioissa ja lukuisissa kansainvälisissä hankkeissa, joihin ei ilman Wärtsilän kaltaista yritystä olisi päästy", sanoo Tekesin rahoituspäällikkö Heikki Kotila.

Tekesin Polttokennot-ohjelmassa Wärtsilä on kehittänyt pitkäjänteisesti hajautettuun energiantuotantoon ja laivasovelluksiin sopivaa polttokennojärjestelmäratkaisua laajan yhteistyöverkoston kanssa.

"Olemme erittäin tyytyväisiä, että nyt perustettu uusi yhtiö jatkaa Wärtsilän viitoittamalla tiellä polttokennoteknologian kehittämistä", Kotila kiittelee.

Lisätietoja

Heikki Kotila
puh. 029 50 55673
heikki.kotila (at) tekes.fi

Wärtsilän tiedote

Tekesin Polttokennot-ohjelma