Uusiutuvien polttoaineiden pioneeri St1 Ravistajat-finaaliin

St1 Oy tuo markkinoille rivakkaan tahtiin uusia polttoaineita sekä myös tutkii uusia raaka-aineita uusiutuvien polttoaineiden valmistusprosessiin. Yritys on kasvanut muutamassa vuodessa miljardiluokkaan.

Mika Anttosen perustama yritys harjoitti alun perin tukkukauppaa. Yritys laajeni huoltoasematoimintaan vuonna 2000 yhtiön hankittua St1-tuotemekrkin, josta tuli yhtiön uusi nimi. Vuosina 2007 ja 2010 St1 osti Esso- ja Shell-yhtiöt. Muutokset ovat olleet nopeita, nykyään konsernin liikevaihto on yli kuusi miljardia euroa.

St1 toi etanolin markkinoille vuonna 2009 testiprojektina. Alun epäilysten jälkeen etanoli on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä polttoainevaihtoehtona bensiinitankeille. Vuodesta 2011 etanolia on voinut tankata kaikilta St1:n ja Shellin asemilta.

”RE85:n hinta on alhaisemmasta energiankulutuksesta huolimatta bensiiniä alhaisempi. Joka kilometriltä ja litralta jää säästöä,” St1 Oy:n toimitusjohtaja Mika Wiljanen sanoo.

St1:n valmistaman etanolipolttonesteen raaka-aineena käytetään kotimaisesta elintarviketeollisuudesta syntyvää jätettä ja tähteitä. Uudemmissa laitoksissa raaka-aineina käytetään erilliskerättyä biojätettä.

”Nyt suunnitteilla on laitos Kajaaniin, jossa etanolia tullaan tekemään kuitupohjaisista raaka-aineista, esimerkiksi sahanpurusta. Myös olki on hyvä tulevaisuuden raaka-aine, koska sitä on runsaasti saatavilla”, Wiljanen kertoo.

St1 Oy:n pääkonttoriin Helsingin Pitäjänmäelle on rakenteilla uusi tuotekehityslaboratorio. Tällä hetkellä laboratorio toimii Jokioisissa. Parhaillaan kehitteillä on muun muassa raskaan kaluston etanolidiesel, joka ei varsinaisesti ole dieseliä.

”Haemme asioita, joita uskomme kuluttajien tarvitsevan alalla. Tavoitteenamme on toteuttaa uudistuksia nopealla tahdilla,” Wiljanen visioi.

Innovatiivisesti vastavirtaan

Asiantuntijaraati valitsi ST1:n Ravistajat-finalistien joukkoon, koska yritys vie toimialaa eteenpäin kehittämällä uusia, ympäristöä säästäviä energiatuotteita.

”St1:n toiminnan lähtökohtana on koko ajan pidetty kannattavan liiketoiminnan luomista johon on liittynyt vahva panostus tekniseen kehittämiseen,” Itellan liiketoimintajohtaja Pasi Ketonen perustelee raadin valintaa.

Tekesin markkinointi- ja viestintäjohtaja Ulla Hiekkanen-Mäkelä komppaa Ketosta ja nostaa lisäksi esiin St1:n roolin aktiivisena vaikuttajana ja kumppanuuksien rakentajana. Finnveran liiketoimintajohtaja Annamarja Paloheimo lisää vielä, että yritys edustaa aidosti niitä arvoja joista puhuvatkin.

Elisan myyntijohtaja Kalevi Westerlund toteaa St1:n olevan myös esimerkki siitä, ettei toimialaa ravistamaan tarvita aina uutta startup-yritystä vaan innovatiivista kehittämistä voidaan tehdä myös yhdistämällä vanha osaaminen, tahto uudistua ja tieteellinen yhteistyö.

”St1 toimii erinomaisen hyvin erittäin keskittyneellä ja säännellyllä toimialalla. Kuluttajien suuntaan toimialan ravistelu näkyy esimerkiksi palvelun tuomisena takaisin huoltoasemille. Merkittävä innovaatio on bioetanolin tuottaminen elintarvikkeiden jätteestä ja koko tuotantoprosessin ja logistiikkaketjun malli sen kaupalliseen hyödyntämiseen,” Fennian markkinointijohtaja Arto Kämppi summaa lopuksi.

Ehdota yritys Ravistajiin

Yleisö voi edelleen ehdottaa mielenkiintoisia yrityksiä Ravistajat-listalle. Voittaja valitaan tammikuussa 2014.

Ravistajat-ohjelman tehtävänä on hakea kymmenen eniten suomalaisten arkea muuttanutta tai seuraavan kymmenen vuoden aikana muuttavaa yritystä. Ravistajien taustalla on Suomen Yrittäjät kumppaninaan tahoja, jotka haluavat olla yrittäjien mukana tekemässä Suomesta vieläkin parempaa paikkaa: Audit SUM, Elisa, Fennia, Finnvera, Itella, Juridia, Seedi, Taaleritehdas ja Tekes.

Lisätietoa osoitteessa www.ravistajat.fi

Soile Thalén