Lahdessa osallistumista oppimassa

Olen viettänyt kolme viimeistä työpäivää ennen kesälomaani Lahdessa osallistuen The 3rd Participatory Innovation Conference PIN-C 2013 -tapahtumaan (http://www.pin-c2013.org). Konferenssin järjestäjinä olivat yhdessä Lahti School of Innovation ja University of Southern Denmark.

Konferenssi oli erittäin mielenkiintoinen, josta jaan teidän kanssa sanasen. Olen yhdessä noin 160 osallistujan kanssa hakenut uusia muotoja jakaa tutkimuskokeiluja ja -metodeja osallistavalla tavalla. Osallistujajoukossa oli monia taidelähtöisten menetelmien konkareita, mutta paljon oli mukana myös meitä "outsidereita". Olen edelleen sama rationaalinen ja vain lievästi kokeilunhaluinen tyyppi kuin aiemminkin, mutta joku minussa on kohdannut uutta. Reippaasti olen omat rajani ylittänyt ja ohittanut, eikä edes tunnu pahalta. Olen "luiskahtanut" yhdessä muiden kanssa tekemään ja jakamaan.

Täytyy mainita vielä ensimmäinen keynote-puhuja: Professori Elena Antonacopoulou, GNOSIS, Liverpoolin yliopiston johtamiskoulusta. Hän avasi konferenssin tuomalla esiin, että Euroopan taloudellisen tilanteen ratkaisussa tarvitaan mielikuvitusta käytännön vaikutusten aikaansaamiseksi. Hänen ajatuksensa on, että on opittava ajattelemaan ja toiminaan toisin: "Relieve Y-OUR Impact – an invitation to make a difference."
Tästä se ajatus sitten lähti ja oikeastaan päättyi koko konferenssissa -erilaiseen osallistamiseen.

Konferenssiin liittyvässä Art Meet Science-näyttelyssä taiteilijat saivat kokeilla, millaista taidetta tutkimusraportit ja konferenssiesitelmät voisivat synnyttää. Näyttely on auki Lahden Fellmanniassa (Kirkkokatu 27) 25.7. asti, jos olette lähettyvillä piipahtakaa!

Lähden nyt kesälaitumille laiturin nokalle varpaita uittamaan. Loman jälkeen näiden päivien kokemuksista avautuu uusi Liideri-tekemisen meininki!

Kesäloma-ajatuksin, Nuppu

 

Maria Mustonen