Tuore katsaus avaa uusia näkökulmia suomalaisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin

Tekesin Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa -ohjelman tuore katsaus Uskallus & innovaatiot ravistautuu irti tutuista ajattelumalleista ja vallitsevien rakenteiden pohdinnasta.

Julkaisussa kuusi hyvinvointipalveluiden asiantuntijaa antaa ajatuksen lentää ja katseen kantaa. Vauhtia pohdintoihin antavat näkemyksillään Tekesin pääjohtaja Pekka Soini ja sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee.

Omassa haastattelussaan Pekka Soini peräänkuuluttaa luutuneiden ajatusten tuulettamista innovaatioiden ja hyvinvointipalvelujen keskinäisessä suhteessa. Päivi Sillanaukee muistuttaa, että hyvinvointipalveluiden järjestämisen pohjaksi sopisivat perhe-elämästä tutut mallit varhaisesta ongelmiin puuttumisesta ja ajallaan annetusta avusta.

Tehdään kansakunnan ikääntymisestä tuottavaa

Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa -ohjelman johtoryhmän jäseninä toimivat hyvinvointipalvelujen asiantuntijat muistuttavat julkaisussa, että entistä paremmin voivan ja aiempaa vanhemmaksi elävän väestön maassa on ainutlaatuinen mahdollisuus luoda uutta: suomalaisten niin halutessa kansakunnan ikääntymisestä tulee tuottavaa ja hyvinvointipalveluihin aukeaa uusia liiketoiminnan malleja. Parhaita ideoita monistamalla saadaan myös tuotteita, joista muutkin ovat kiinnostuneita.

Julkaisun tavoitteena on herättää ajatuksia ja parhaimmillaan luoda pohjaa ja uskallusta uusille innovaatioille. Kuten johtaja Minna Hendolin ja ohjelmapäällikkö Raimo Pakkanen esipuheessaan toteavat: keskustelu jatkukoon!

Ohjelman projekteista lisäarvoa työntekijöille sekä asiakkaille

Haastattelujen lomassa Uskallus & innovaatiot -julkaisussa esitellään kuusi toteutunutta hanketta, joiden rahoittamisessa Tekesin Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa -ohjelma on ollut mukana. Projektien avulla on muun muassa virtaviivaistettu tekonivelpotilaiden hoitoa, vähennetty sydänpotilaan pompottelua organisaation rattaissa ja järkeistetty arkipäivän työtä osastoilla. Kaikki ratkaisut tuovat lisäarvoa työntekijöille ja asiakkaille ja poikkeuksetta niillä saadaan myös säästöjä.

Kaikki Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa -ohjelman projektit on esitelty myös uudessa Yritys ja tutkimusprojektit 2008−2015 -julkaisussa.

Julkaisut Uskallus & innovaatiot sekä Yritys ja tutkimusprojektit 2008−2015 ovat ensi kertaa jaossa TERVE-SOS-messuilla 15.−16.5. Turussa Tekesin osastolla C81.

Lisätietoja

Uskallus & innovaatiot, uusia näkökulmia suomalaisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin, Tekesin katsaus 298/2013 (pdf)

Yritys ja tutkimusprojektit 2008−2015, Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa -ohjelma (pdf)

Julkaisut voi myös tilata Tekesin verkkosivuilta.

Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa -ohjelma

Ohjelmapäällikkö Raimo Pakkanen, Tekes
Puh. 029 50 55829
etunimi.sukunimi (at) tekes.fi