Tekes rahoittaa kaksi uutta strategista tutkimusavausta

Aiheina lääketiede ja kehittyvien markkinoiden innovaatiot

Tekes on päättänyt rahoittaa kaksi strategista tutkimusavausta, joista toinen kehittää uudenlaista hoitomuotoa sydänlihasvaurioiden ja aivosairauksien hoitoon ja toinen parantaa suomalaisten yritysten osaamista ja liiketoimintamahdollisuuksia kehittyvillä markkinoilla.

Strategiset tutkimusavaukset ovat rohkeita, läpimurtoa tavoittelevia tutkimusprojekteja, jotka luovat pohjaa aivan uudenlaiselle liiketoiminnalle.

”Strategisissa avauksissa yhdistyvät tieteellinen kunnianhimo ja vahva näkemys tulosten liiketoiminnallisesta hyödyntämistä, minkä vuoksi karsinta on tiukkaa”, kertoo palvelujohtaja Pekka Kahri Tekesistä. 

”Haluamme kannustaa johtavia suomalaisia tutkimusryhmiä tarttumaan monimutkaisiin aiheisiin ja tekemään jotain todella uutta.”

Strategisissa tutkimusavauksilla on oltava kunnianhimoinen ja korkeatasoinen tieteellinen visio, selvä visio tulosten hyödyntämisestä ja hyvä johto. Tähän mennessä Tekes on rahoittanut yhteensä viisi strategista tutkimusavausta. Seuraava hakuaika umpeutuu 28.2.2014.

Uudet avaukset:

Edullisia ja älykkäitä innovaatioita kehittyviin maihin sekä uudenlaisia lääkkeitä sydänlihasvaurion ja aivosairauksien hoitoon

 

The New Global – suomalaisyritykset luomaan innovaatioita maailman vähävaraisille markkinoille

Toteuttajat: Aalto-yliopiston eri korkeakoulut, joilla osaamista vastuullisen liiketoiminnan, uusiutuvan energiateknologian, muotoilun, arkkitehtuurin ja vesiteknologian aloilta
Koordinaattori: professori Minna Halme, Aalto-yliopisto
Tekesin rahoitus: 1,8 milj. euroa vuosiksi 2014-2015

Nopea väestön ja talouden kasvu kehittyvillä markkinoilla johtaa maailmantalouden tasapainon muuttumiseen. Tulevaisuudessa uudet innovaatiot syntyvät markkinoilla, joita leimaavat kasvavan keskiluokan tarpeiden tyydyttäminen ja nopeasti hupenevat luonnonvarat. Uusien tuotteiden ja palveluiden on oltava tuotantotavoiltaan resurssitehokkaita, edullisia sekä sosiaalisesti ja teknisesti älykkäitä (frugal innovation). Kun innovaatiot leviävät kehittyvistä maista kehittyneisiin maihin, ne voivat osoittautua hinnaltaan kilpailukykyisiksi ja johtaa markkinoiden merkittävään muuttumiseen (reverse innovation) myös länsimaissa.

The New Global: Co-creating Frugal and Reverse Innovation in Complex Global Systems  on monialainen innovaatiotutkimushanke. Sen tavoitteena on kehittää resurssiniukkoja innovaatiota vähävaraisille markkinoille ja luoda uutta liiketoimintaa suomalaisyrityksille. Osaamista ja tietoa tuotetaan tekemällä tutkimusta, joka on luonteeltaan käytännönläheistä ja nopeasti reagoivaa. Hankkeeseen osallistuvat suomalaiset startup-, pk- ja suuret yritykset kehittävät yhdessä prototyyppejä ja testaavat niitä käytännössä kehittyvillä markkinoilla erityisesti Intiassa, Brasiliassa, Tansaniassa ja Etelä-Afrikassa.

The New Global -tutkimushanke yhdistää Aalto-yliopiston eri korkeakoulujen huippuosaamisen: vastuullisen liiketoiminnan, uusiutuvan energiateknologian, muotoilun, arkkitehtuurin ja vesiteknologian aloilta. Luotettavan ja toimivan kansainvälisen verkostonsa ansioista yritykset saavat tukea  ja syvällistä tietoa paikallisista markkinoista kaikissa innovaatioprosessin eri vaiheissa.

* * *

3i - Innovative Induction Initiative -sydänlihasvaurioiden ja aivosairauksien hoito mullistuu

Toteuttajat: Helsingin yliopistosta useita tutkimusryhmiä, Aalto-yliopisto
Koordinaattori: professori Heikki Ruskoaho, Helsingin yliopisto
Tekesin rahoitus: n. 4,8 milj. euroa vuosiksi 2014-2016

Hankkeen visio on lisätä sydämen ja aivojen kykyä tuottaa uusia soluja omista kantasoluista suun kautta otettavilla lääkkeillä. Jos tämä toteutuu, sydänlihasvaurioiden ja aivosairauksien hoito mullistuvat kokonaan. Tutkimusavaus yhdistää Helsingin yliopiston, Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopistollisen keskussairaalan maailmanluokan monitieteisen osaamisen fysiikan, kemian, tekniikan, biolääketieteen ja lääketieteen aloilta.

Hankkeessa syntyviä ratkaisuja voidaan tulevaisuudessa hyödyntää sydäninfarktin, aivohalvauksen ja Parkinsonin taudin hoidossa, jotka aiheuttavat valtavat hoitokustannukset vuosittain. Tutkimusavauksessa kehitetään innovatiivisia lääkkeitä, joilla tuhoutuneiden solujen tilalle tuotetaan uusia sydän- ja hermosoluja ihmisen elimistössä kantasoluista tai sidekudossoluista. Kantasolututkimus on nopeimmin kehittyvä lääketieteen tutkimusala ja lääkkeille on mittavat markkinat. Projektista syntyy myös ainutlaatuisia nanoteknologisia ratkaisuja lääkkeiden vaikutuksen täsmälliseen kohdentamiseen ja analyyttisia teknologioita pienten ainemäärien mittaamiseen solutasolla.

Yhteistyössä Helsingin Innovaatiopalvelujen (HIS) kanssa tulokset tuodaan suoraan suomalaisen teollisuuden käyttöön strategisille yrityspartnereille, start-up-yritysten avulla ja kaupallistamalla tutkimustuloksia. Projektissa synnytetään uusi lääkekehityksen toimintamalli tukemaan nykyistä ja kasvattamaan uutta teollisuutta lääkealalle Suomessa.

Lisätietoa

palvelujohtaja Pekka Kahri, Tekes
puh. 050 5577 684
pekka.kahri(at)tekes.fi

Lisätietoa strategisista tutkimusavauksista