Tekes auttoi suomalaisyrityksiä menestymään maailmalla

Suomalaiset kasvuyritykset menestyivät viime vuonna monissa mittelöissä. Suurin osa menestyneistä yrityksistä on Tekesin asiakkaita. Tämä on yksi osoitus Tekesin rahoituksen erittäin hyvästä osumatarkkuudesta.

"Pienellä satsauksella – Tekesin rahoitus on vain noin 3 prosenttia yritysten tutkimus- ja kehitystoiminnasta – olemme saaneet aikaan suuren vaikutuksen. Yli 80 prosenttia innovaatiotoiminnassaan onnistuneista Tekesin asiakkaista sanoo, että Tekesin rahoituksella on ollut merkittävä vaikutus menestykseen", Tekesin pääjohtaja Pekka Soini sanoo.

Tekesin asiakkaina oli viime vuonna noin 2 200 yritystä sekä kaikki yliopistot ja julkiset tutkimusorganisaatiot.

"Saimme 2 900 rahoitushakemusta ja 1 700 rahoitustunnustelua. Teimme 1 640 myönteistä rahoituspäätöstä yhteensä 570 miljoonalla eurolla. Rahoituksesta reilusti yli puolet kohdistui palveluihin, joiden merkitys tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa on entisestään kasvanut", Pekka Soini listaa lukuja viime vuodelta.

Yritysprojektien rahoituksesta 68 prosenttia kohdistui pienille ja keskisuurille yrityksille. Myös tämä osuus kasvoi merkittävästi edellisestä vuodesta.

Viime vuonna päättyneissä projekteissa syntyi kaikkiaan 1 260 uutta tai korvaavaa tuotetta, palvelua tai prosessia. Patentteja tai patenttihakemuksia syntyi lähes 1000. Pienten ja keskisuurten yritysten projektien tuloksena odotetaan 6,2 miljardin euron liikevaihtoa projektien tavoitevuonna.

Konkurssiin asetettujen asiakkaiden määrä kasvoi hieman edellisestä vuodesta, mutta on edelleen samassa suhteessa kuin konkurssien määrä Suomessa yleisesti.

"Jos ei tule floppeja, ei tule hittejä", Soini muistuttaa.

"Tekesin toiminnan lähtökohta on innostaa asiakkaita uudistumaan. Uudistuminen on elintärkeää pysyäksemme kärjessä. Kannustamme asiakkaitamme kokeilemaan ketterästi erilaisia asioita. Samaa ketterien kokeilujen mallia noudatamme myös omassa toiminnassamme tänä vuonna", Pekka Soini sanoo.

Esimerkkejä Tekesin rahoittamien projektien tuloksista löytyy
Hankegalleriasta www.hankegalleria.fi/
ja Tekesin verkkosivulta

Vuosikatsaus 2012