Suomisen perhe 2040 – älykkäät sovellukset läsnä kaikkialla

Tekes palkkasi kesäksi 2013 kolme eri alojen korkeakouluopiskelijaa haastattelemaan ja tutkimaan miltä Suomisen perheen arki näyttää vuonna 2040. Tuloksista on tehty julkaisu ja verkkosivusto.

Tarinat herättävät jo otsikoillaan mielenkiintoa. Ravitsemus – aivoystävällinen lounas, Älyauto – kodinjatkeella keskustaan, Kevyt liikenne – rullalautailusta päästöoikeuksia ovat esimerkkejä julkaisun aiheista.

Tarinoita ovat kommentoineet ministerit Merja Kyllönen ja Pia Viitanen sekä eri alojen asiantuntijat. Kommenteista käy ilmi, että julkaisu on monissa kohdin osunut hyvin asian ytimeen. "Älykkäät seinät ovat mielenkiintoinen ja toteutettavissa oleva idea", arvioi Stora Enson tutkimusinsinööri Simo Siitonen älyseinistä kertovaa tarinaa.

Mikä tarinoista nousi tekijöiden suosikiksi? Niitä oli useita, mutta yksi suosikeista oli Julkinen liikenne – junia ja porovaljakoita. "Tarinassa kuvataan kokonaista systeemiä, jonka positiiviset vaikutukset heijastuvat koko väestöön iästä, kulttuurisista tai etnisestä taustasta riippumatta. Lisäksi tarinassa korostuu järjestelmän ohella yksilön valinnanvapaus, sosiaalinen ulottuvuus ja ekologisuus", kertoo Ville Niemi.

Toinen suosikeista oli Oppiminen – eeppinen voitto. "Se on hyvä esimerkki siitä, miten pelillisyyttä voitaisiin hyödyntää muuallakin kuin viihteen parissa. Pelillisyyden elementtejä voitaisiin käyttää vaikkapa terveyden edistämisessä tai kodin energiavarustelussa hyödyntämällä tervehenkistä kilpailua käyttäjien keskuudessa", kuvailee Kristiina Nurmenniemi.

"Kuinka me etenemme kohti näitä visioita ja säilytämme samalla Suomen kilpailukyvyn, sitä kehitystä Tekes haluaa olla mukana tekemässä. Julkaisussa kuvattujen kaltaisille sovelluksille on kasvavaa kansainvälistä kysyntää, koska ihmisten arki on pohjimmiltaan yllättävän samanlaista kaikkialla. Kasvu- ja uudistumishaluisille yrityksille riittää mahdollisuuksia myös tulevaisuudessa", arvioi johtaja Ulla Hiekkanen-Mäkelä Tekesistä.

Julkaisu on katsottavissa maksutta verkossa. Sen koostivat Marleena Ahonen, Aalto-yliopisto, Ville Niemi, Jyväskylän yliopisto ja Kristiina Nurmenniemi, Oulun yliopisto. Työn taustalla ovat Tekesin strategian painopisteet elinvoimainen ihminen, luonnonvarat ja kestävä talous sekä älykäs elinympäristö.

Reijo Kangas ja Teija Lahti-Nuuttila julkaisun tiimoilta YLE Ajantasassa, kuuntele lähetys YLE Areenasta.

Lisätietoja

www.tekes.fi/suomisenperhe2040

Reijo Kangas, johtaja, älykäs elinympäristö
reijo.kangas (at) tekes.fi, puh. 029 50 55892

Teija Lahti-Nuuttila, johtaja, luonnonvarat ja kestävä talous
teija.lahti-nuuttila (at) tekes.fi, puh. 029 50 55873

Piirros: Miila Heinonen

Eero Lukin