Suomen peliteollisuus nousi kahteen miljardiin

Pelitoimialan ytimen eli pelikehityksen ja -palvelujen liikevaihto kasvaa yli 200 prosenttia viime vuodesta. Tämän vuoden liikevaihdoksi Neogames ja Tekes arvioivat 800 miljoonaa euroa.

Suomen pelitoimialan kokonaisarvo (pelikehitys ja -palvelut, yrityskaupat, oheistuote- ja lisenssimyynti sekä investoinnit) on jo kaksi miljardia euroa.

Suomessa on arviolta yli 180 ammattimaiseen peliliiketoimintaan keskittynyttä yritystä. Alan yrityksistä merkittävä osa on alle kaksi vuotta vanhoja. Peliyrityksiä, erityisesti startupeja, löytyy pääkaupunkiseudun lisäksi Tampereelta, Oulusta ja Kotkasta. Myös Turussa ja Joensuussa pelibisnes on hyvässä vauhdissa. Kehityksen painopiste on mobiilissa, mutta muutkin alustat (PC, konsolit, online) ovat hyvin tuettuna.

Myös merkittävimmät pelijulkaisijat, kuten Disney, EA Maxis, Ubisoft ja Playground Publishing sekä pelimoottorivalmistaja Unity ovat rantautuneet tänne viime vuosina Suomen korkeatasoisen ja monipuolisen osaamisen ansiosta.

Pelialan arvioidaan työllistävän n. 2 200 henkeä, mistä 20 suurimman yrityksen osuus on n. 1 400. Ammattimaisen työvoiman tarve on peliyrityksille tehdyn kyselyn mukaan seuraavan vuoden aikana n. 150 työntekijää.

Pelialan keskusjärjestö Neogames on koonnut tarkempaa tilastoa pelitoimialan kasvusta.

Tekes Suomen peliteollisuuden pitkäaikaisena tukijana

Neogames ja Tekes julkistivat Skene-peliohjelman Game Business Eventissä tiistaina selvityksen, joka kattaa pelialan synnyn ja kehityksen 1980-luvulta nykypäivään. Menestyksen takana ovat mm. teknologinen osaaminen, vankka harrastajapohja ja Assemblyn kaltaiset tapahtumat, tiiviit verkostot ja yhteistyökulttuuri sekä Tekesin ulkomaisia pääomasijoituksia houkuttava rahoitus.

"Tekesin järjestelmällinen yli 15 vuoden työ suomalaisen peliteollisuuden hyväksi tuottaa tuloksia. Alan kasvu on ilmiömäistä ja Tekes kiihdyttää sitä tulevaisuudessakin erityisesti Skenen kautta. Rahoituksen lisäksi verkotamme yrityksiä, tutkimuslaitoksia ja pääomasijoittajia uuden liiketoiminnan löytämiseksi ja osaavan työvoiman koulutuksen lisäämiseksi", sanoo ohjelman päällikkö Kari Korhonen Tekesistä.

 

Kysy lisää

Kari Korhonen
Tekes Skene
p. 044 246 4673
kari.korhonen(at)tekes.fi

KooPee Hiltunen
Neogames
p. 040 532 4176
koopee(at)neogames.fi

www.tekes.fi/skene

Kuva: Fingersoft

Kaj Nordgren