Suomen Cleantech-liiketoiminta kasvaa vauhdilla

Cleantech-liiketoiminta oli vuonna 2012 yksi Suomen voimakkaimmin kasvaneista aloista. Alan yhteenlaskettu liikevaihto oli 24,6 miljardia euroa ja vuosikasvu 15 prosenttia. Tulos käy ilmi Cleantech Finlandin tuoreesta Ympäristöliiketoiminta Suomessa 2013 -tutkimuksesta.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisen teollisuuden liikevaihto laski 0,6 prosenttia vuoden 2012 aikana.

"Suomalaiselle ympäristöteknologian osaamiselle on maailmalla kova kysyntä, ja yritykset ovat osanneet hyödyntää markkinapotentiaalin. Myös valtionhallinnon tasolla on panostettu voimakkaasti ympäristöliiketoiminnan kasvun tukemiseen. Cleantech on viime vuosina ollut Suomessa yksi harvoista kasvualoista ylipäätään, ja yksi todella harvoista, joilla kasvu on ollut vuosittain kymmenen prosenttia tai enemmän, työ- ja elinkeinoministeriön Cleantechin strategisen ohjelman strateginen johtaja Mari Pantsar-Kallio toteaa.

Vuodelle 2013 Cleantech-alalla odotetaan jopa 29 prosentin kasvua.

"Työ- ja elinkeinoministeriön strategisen ohjelman tavoitteena on kasvattaa cleantech-alan liikevaihto 50 miljardiin euroon ja luoda alalle 50 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2020 mennessä. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan noin 15 prosentin vuosikasvua. Tutkimuksen mukaan tälle tasolle on nyt päästy", Mari Pantsar-Kallio toteaa.

"Monet yritykset hakevat Cleantech-markkinoilta uutta kasvua ja haluavat kehittää tuotteitaan ja osaamistaan tähän suuntaan. Tekes panostaa vahvasti uusien Cleantech-ratkaisujen kehittämiseen maailmanmarkkinoille. Rahoituksen lisäksi yritysten on mahdollista saada Tekesin ohjelmien kautta sparrauspalveluja vaikkapa kansainvälistymiseen ja liiketoimintasuunnitelmien terävöittämiseen", kertoo Tekesin Kestävä talous -vastuualueen johtaja Teija Lahti-Nuuttila.

Energiatehokkuutta ja uusiutuvaa energiaa

Energiatehokkuus on perinteisesti ollut Suomen vahvin cleantech-osaamisalue. 59 prosenttia cleantech-yrityksistä työskentelee energiatehokkuusratkaisujen parissa. Nämä muodostavat yli kolmanneksen alan liikevaihdosta.

Lähes puolella yrityksistä liiketoiminta liittyy myös uusiutuvan energian tuotantoon, siirtoon tai jakeluun.

"Suomelle on nyt etua siitä, että olemme sekä yritysten että yhteiskunnan tasolla jo vuosikymmeniä joutuneet etsimään keinoja pienentää lämmityskustannuksia sekä vaihtoehtoja kalliille tuontipolttoaineille. Tälle osaamiselle on nyt valtavat markkinat maailmalla, Cleantech Finlandin ohjelmajohtaja Santtu Hulkkonen kertoo.

"Uusiutuvan energian osalta Suomella on kuitenkin vielä tekemistä, jotta saisimme kotimarkkinamme toimimaan tehokkaasti ja tällä tavoin varmistettua alan kansainvälisen kilpailukyvyn", Hulkkonen lisää.

Lisätietoja

Finpron tiedote: Suomen Cleantech-liiketoiminta kasvoi 15 % vuonna 2012

Ympäristöliiketoiminta Suomessa 2013 -tutkimuksen raportti (SlideShare)