Suomalaisyritysten arktiselle erikoisosaamiselle kasvava tarve Venäjällä

Venäjän investoinnit arktisen alueen kehittämiseen ja Koillisväylän avautuminen luovat kysyntää laivanrakennus- ja rakennusteollisuuden erityisosaamiselle.

Vuoden alusta osaksi Tekesin ennakointityötä ja Team Finlandia vahvistamaan liitetyn FinNode-innovaatioverkoston selvityksen mukaan Venäjän rakennusteollisuussektorilla on suurin tarve innovatiivisille teknologioille ja ulkomaisille yrityksille.

"Suomalaisyritysten näkökulmasta käsillä on maailman suurin ostoslista. Venäjä kehittää voimakkaasti arktista aluettaan hyödyntääkseen öljy- ja kaasuvarantojaan. Rakennustyömaat tarvitsevat arktisten alueiden rakennusmateriaaleja ja turvallisia rakennusteknologioita ikiroutaan ja ekologisesti herkille alueille. Venäjällä on puute myös arktisten olojen hitsaustekniikoista ja korkean energiatehokkuuden teknologioista, joita meillä Suomessa on", kertoo FinNode Venäjän johtaja Virpi Herranen.

Ennakoinnin ja muutosten analysoinnin merkitys korostuvat nopeasti muuttuvassa maailmassa. Tekes ja Finpro edistävät yhdessä muun Team Finland -verkoston kanssa suomalaisyritysten kansainvälistymistä ja Suomeen suuntautuvia investointeja.

Arktisen alueen kuluttajat urbanisoituvat ja kotitalouksien ostovoima kasvaa. Suomalaisten pk-yritysten bisnesmahdollisuus voi olla uusi palvelu, joka helpottaa arkea kaamoksessa tai tuottaa huvia pakkasessa. Erilaiset digitaaliset etäsovellukset opetuksessa ja terveydenhoidossa sekä arktinen superfood Suomesta voivat olla kiinnostavia kehityskohteita.

Selvityksen mukaan myös energiasektorilla ja logistiikassa on paljon mahdollisuuksia. Lisäksi suomalaiset ympäristöystävälliset teknologiat, ICT-osaaminen ja terveydenhuolto herättävät mielenkiintoa.

Lue lisää