Suomalaisyritys pistää kampoihin pelikonsolijäteille

Vuonna 2000 Espoossa perustettu G-cluster on kehittänyt pilvipeliteknologiaa pitkäjänteisesti ja haluaa osuutensa suosituimpien pelikonsolien markkinoista.

Alunperin Gameclusterina tunnettu yritys julkisti Japanin suurimman laajakaistatelevisio-operaattorin NTT Plalan kanssa pilvipohjaisen pelipalvelunsa, jolla voi pelata televisiossa ilman erillistä pelikonsolia tai muita lisälaitteita.

NTT Plala teki sijoituksen myös G-clusterin emoyhtiöön. Aiemmin yritykseen ovat tehneet pääomasijoituksen mm. Ranskan suurimmat operaattorit Orange ja SFR sekä suoritinvalmistaja Intel.

G-cluster ei tee pelejä, vaan tarjoaa pilviteknologiaan perustuvan alustan, jolle tehdään kehittyneitä ja graafisesti näyttäviä pelejä televisioihin ja muihin päätelaitteisiin, koska raskas laskenta suoritetaan datakeskuksissa. Pelejä on pelattu maailmanlaajuisesti yli 23 miljoonaa kertaa ja pelien määrä on kasvanut kolmessa vuodessa 18 kappaleesta 150:een.

Pelejä on tarjolla merkittävimmiltä julkaisijoilta, kuten Electronic Artsilta, Konamilta, Disneyltä, Ubisoftilta ja Warner Brosilta, mikä antaa uskoa tehdä omasta alustasta varteenotettava vaihtoehto Playstationille ja Xboxille. Erityisesti, kun useimmat pelit julkaistaan samalla myös G-clusterille.

"G-cluster on kehittänyt pilvipohjaista pelitekniikkaa jo yli vuosikymmenen ajan, kauan ennen kuin kukaan puhui pilvestä julkisuudessa. Visiomme on osoittautunut kantavaksi. Pilvipohjainen palvelu tarjoaa käyttäjille vaivattoman pääsyn konsolitasoisten pelien äärelle ja operaattoreille kustannustehokkaan tavan tarjota asakkailleen houkuttelevia lisäpalveluja", toimitusjohtaja Erik Piehl sanoo.

"Suomessa on kokoonsa nähden poikkeuksellisen paljon peliosaamista, mikä ulottuu pelikehityksen lisäksi myös pelien taustalla toimivaan perusteknologiaan."

Tekes rahoitti silloisen Gameclusterin pilviteknologian sekä multimediapalvelujen monikanavajakelun kehitystä NETS-tietoliikenneohjelmassa ja osana EUREKA-verkoston ITEA-klusteria vuosina 2001 ja 2004.

Lue lisää

Kuva: G-cluster

Kaj Nordgren