Suomalaiset vahvoilla E-ELT -teleskoopin alihankkijoiksi

Euroopan eteläisen observatorion ESOn Chileen rakennettavan E-ELT (European Extremely Large Telescope) -teleskoopin kupoli- ja päärakennehankintakilpailuun hyväksytyn ranskalaisen Astrium EADS:n edustajat vierailivat Helsingissä 22.−24.10. kartoittamassa suomalaisia yrityskumppaneita.

Astriumin pyynnöstä lyhyellä varoitusajalla järjestettyyn tapaamiseen osallistui 27 suomalaista yritystä ja tutkimusorganisaatiota. “Ranskalaiset olivat erittäin vakuuttuneita suomalaisten osaamisesta”, kertoo tapahtumaa järjestänyt Pietari Kauttu Tekesin Tieteen suurhankkeet -aktivointitiimistä. “Nyt mukana olleet yritykset pääsivät EADS -konsernin hankintatietokantaan potentiaalisina toimittajina myös muihin kuin E-ELT -hankkeeseen. Tapaamisen potentiaaliset heijastusvaikutukset ovat siksi valtavat”, Kauttu iloitsee.

Tekesin kautta kontaktit entistä helpommin

Tekesin Tieteen suurhankkeiden teollisuusaktivoinnista vastaava Hannu Juuso muistuttaa henkilökohtaisten tapaamisten tärkeydestä kontaktien luomisessa keskieurooppalaisten yritysten kanssa. ”Olemme siirtyneet Tieteen Suurhankkeet -teollisuusaktivoinnissa tiedekeskusten suosimista yleisistä tilaisuuksista kohderyhmille räätälöityihin tilaisuuksiin, jotka säästävät suomalaisyritysten aikaa ja vaivaa lisäten samalla merkittävästi onnistumisen mahdollisuuksia verkottumisessa.

”Yritysten palveluaspekti on meille ensisijaisen tärkeä”, Juuso alleviivaa. ”Tieteen suurhankkeista kiinnostuneiden yritysten kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä, niin osaamme tiedottaa niille sopivista projekteista ja hankinnoista hyvissä ajoin”, hän jatkaa.

Suomen hyödyn eteen tehtävä töitä

E-ELT:n kupolin ja päärakenteen pääurakoitsijatarjoajiksi on valittu neljä toimittajaa. Astrium EADS on mukana tarjouskilpailussa paitsi yksittäisenä vaihtoehtona, myös konsortiona espanjalaisen IDOMin kanssa, joka on ollut mukana kupolin ja päärakenteen teknisten vaatimusten määrittelyssäkin. Molemmilla on lisäksi toimintoja ja verkostoja useissa Euroopan maissa sekä Etelä-Amerikassa, josta on myös etua tarjouskilpailussa.

Suomalaiset yritykset ovat vahvoja kandidaatteja alihankkijoiksi. ESOn hankintasääntöjen mukaan pääurakoitsijan on ostettava alihankintaa yhteensä vähintään 15 % kokonaisbudjetista ainakin neljästä ESOn hankinnoissa aliedustetuista maista, joihin Suomikin vielä kuuluu. Tämän ESO-jäsenyytemme ensimmäisen uuden rakennushankkeen, E-ELT kaukoputken, kupolin ja päärakenteen kokonaiskustannusarvio on tällä hetkellä 300–349 M€, ja vähimmillään yhdestä maasta hankitun alihankinnan osuuden on oltava yksi prosentti. ”ESOn hankintasääntöjä uudistettaessa ESOn valtuuskunnan suomalaisjäsenet tekivät hyvää työtä”, Kauttu kiittää. ”Pienen maan on pidettävä tiukasti puolensa ja tehtävä työtä, jotta tieteen suurhankkeet hyödyttäisivät myös yrityksiä ja sitä kautta myös laajemmin suomalaista yhteiskuntaa”, hän summaa.

 

Lisätietoja

Pietari Kauttu, Tieteen suurhankkeet -teollisuusaktivointi
pietari.kauttu (at) cern.ch
Puh. +41 79 173 3944


Hannu Juuso, Tieteen suurhankkeet -teollisuusaktivoinnin päällikkö
Tekes
hannu.juuso(at)tekes.fi
Puh. 050 557 7732

Tekesin Tieteen suurhankkeet -teollisuusaktivointi välittää tietoa tieteen suurhankkeista ja niiden hankintamenettelyistä sekä edistää yritysten ja tutkijoiden verkottumista Suomessa ja kansainvälisesti www.tieteensuurhankkeet.fi

Euroopan eteläinen observatorio ESO (European Southern Observatory) on Euroopan johtava tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuloksekkain tähtitieteellinen tutkimuskeskus. ESO antaa eurooppalaisten tähtitieteilijöiden käyttöön huipputasoa olevan tutkimusvälineistön. ESOn jäsenmaita ovat Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tsekin tasavalta. www.eso.org

The European Extra Large Telescope E-ELT tulee olemaan halkaisijaltaan 40-metrinen, suurin näkyvän valon ja lähi-infrapuna-alueen teleskooppi maailmassa, "maailman suurin silmä taivaalle". E-ELT:n käyttöönotto on suunniteltu ensi vuosikymmenen alkuun, jonka jälkeen sitä käytetään aikamme suurimpia tieteellisiä haasteiden ratkaisuihin pyrittäessä. www.eso.org/sci/facilities/eelt/

Pia Mörk