Sijoittajat haastoivat startupit ja kasvuyritykset Grooven tilaisuudessa

Vuonna 2010 alkaneen Groove-ohjelman tavoitteena on auttaa suomalaisia cleantech- ja uusiutuvan energian start up -yrityksiä kansainvälistymään. Groove kokosi syyskuun lopussa viitisenkymmentä alan yrittäjää, sijoittajaa ja neuvonantajaa pohtimaan kasvun ja kansainvälistymisen haasteita.

Grooven ohjelmapäällikkö Pia Salokoski Tekesistä iloitsee tapahtuman annista: ”Saimme paljon positiivista palautetta osallistujilta, erityisesti kansainvälisiltä sijoittajilta. Yritysten ja sijoittajien välille syntyi hyvä keskusteluyhteys.”

Tapahtumassa puhuneen Go4Venture  Advisersin toimitusjohtaja Jean Michael Delignyn mielestä Suomi on hyvin erikoislaatuinen markkina, koska Suomessa on paljon yrittäjyyttä ja erityisesti teknologia startupeja on runsaasti. Nokian myötävaikutuksesta syntyneen ekosysteemin ansiosta Suomesta löytyy paljon eri alojen startupeja.

”Suomalaisten yritysten suurin haaste on maanne syrjäinen sijainti. Lontoossa sijaitseva yritys on aivan eri asemassa verkottumisen näkökulmasta. Toinen, erityisesti teknologiayrityksiä koskeva haaste on markkinointi. Kolmas haaste on linkittyminen muuhun maailmaan: markkinoiden ymmärtäminen ja kilpailijaseuranta. Matkustakaa, tavatkaa ihmisiä ja keskustelkaa”, Deligny innostaa kansainvälisille markkinoille halajavia yrittäjiä.

Deligny muistuttaa yrittäjiä kotiläksyjen tekemisen tärkeydestä: ”En koskaan lakkaa ihmettelemästä sitä, kuinka vähän yrittäjät ovat perehtyneet eri markkinoihin. Tänä päivänä markkinat on tunnettava maailmanlaajuisesti Kiinasta Kalifornian Piilaaksoon.”

 Yrityksen kasvattamisessa keskeistä on rahoituksen ohella aidosti kansainvälinen advisory board. ”Isoa yritystä ei rakenneta pähkinöillä”, hän valistaa.

”Yrittäjä kaipaa riskin jakajaa”

Tekesin rooli on ollut aina keskeinen suomalaisten teknologiayritysten vauhdittajana. Viime vuosien pankkilaman ja yksityisen rahoituksen vaikeutuessa Tekesin merkitys on korostunut entisestään. Yksityisen rahoituksen tilanne tuskin muuttuu lähiaikoina. Tämä tarkoittaa sitä, että valtiollisten rahoittajien merkitys kasvaa.

”Suomessa julkinen rahoitus löytyy aika monesta korista. Meillä on Finveraa, Tekesiä ja Sitraa. Mielestäni olisi järkevämpää, jos meillä olisi yksi, erilaisia rahoitusinstrumentteja tarjoava taho. Tällainen taho voisi olla esimerkiksi Tekes, jolla on vahvin organisaatio ja osaaminen”, visioi Cencorpin toimitusjohtaja Iikka Savisalo.

Suomi ponnistaa teknologiasta. Meillä riittää ideoita ja kekseliäitä insinöörejä. Haaste on siinä, miten ideat saadaan tuottamaan ja Suomelle saadaan vientituloja.  Savisalon mukaan yrityksiä tulisi rohkaista kalliiseen kansainvälistymiseen.

”Me olemme arkoja ja välttelemme riskejä. Kun yrittäjä saa liikevaihdon parin miljoonan tasolle ja työllistää pari kolme henkilöä, kunnianhimo usein lopahtaa. Se on ymmärrettävää. Yrittäjä kaipaa riskin jakajaa tilanteessa, jossa pitäisi laittaa kaikki peliin kerta toisensa jälkeen.”

Savisalo kiittää Grooven sijoittajatapahtumaa, jossa on mahdollisuus tavata muita cleantech-yrittäjiä.

”On aina kiinnostavaa tavata muita hulluja”, hän hymyilee. ”Jos täältä löytyy ratkaisuja rahoitukseen, se on great.”

Toimiva proto ja selkeä strategia

Grooven johtoryhmän puheenjohtaja ja VNT Managementin partneri Jarmo Saaranen listaa napakasti kolme tärkeintä asiaa, jotka startup-yrityksellä on oltava kunnossa: selkeä liiketoimintastrategia ja visio, laaja-alainen ja kokenut johtoryhmän kokoonpano sekä sitkeyttä.

”Johtoryhmät ovat tyypillisesti liian teknologiapainotteisia. Tarvitaan laaja-alaista kokemusta ja näkemystä. Ja jos ei ole valmis laittamaan itseään kunnolla likoon, ei kannata edes haaveksia kansainvälistymisestä”, Saaranen painottaa.

”Korostan alkuvaiheen strategiatyötä, pohdintaa siitä, miten mennään markkinoille. Teknologia ja siitä tehty sovellus ovat tietysti erittäin tärkeitä, mutta myös kilpailuaspektin on löydyttävä. Prototyypin on toimittava ennen kuin teemme sijoituspäätöksen.”

”Olemme sparraajan roolissa ja aktiivinen hallitusjäsen. Tuomme verkostoa ja uusia näkökulmia. Sain Grooven tilaisuudesta hyviä kontakteja, verkostoni laajeni ja löysin uusia mielenkiintoisia polkuja”, Saaranen iloitsee.

Lisätietoja

Ohjelmapäällikkö Pia Salokoski
Puh. 02950 55672
pia.salokoski(at)tekes.fi

www.tekes.fi/groove

Teksti: Tommi Siikaniva, Pohjoisranta Burson-Marsteller