Rakennusalan edelläkävijä Fira Ravistajat-finaaliin

Fira pyrkii uudella toimintamallillaan muuttamaan rakennusalalla vallitsevia tapoja. Yhtiöllä on vahva ideologia parantaa rakentamisen laatua kustannustehokkaasti yhdessä eri toimijoiden kanssa.

Seinäjoella 2002 perustetun Firan omistajat joutuivat tekemään finanssikriisin mainingeissa vuonna 2009 kovia päätöksiä. Perinteisen rakennusalan mallin skaalautuvuus oli tullut tiensä päähän. Vaikka yritys teki liikevaihtoa lähes 20 miljoonaa, vaihtoehtoina oli lopettaa toiminta tai etsiä kasvua liiketoimintamallia uudistamalla.

"Emme voi vain palkata hyviä tyyppejä, täytyy olla syvällisempi ajatus. Se vaati muutosta kaikilta: omistajilta, hallitukselta, johdolta, henkilöstöltä ja koko toiminnalta", sanoo toimitusjohtajana Firassa tuolloin aloittanut Jussi Aho.

Ensimmäiseksi Firassa laajennettiin omistuspohjaa. Henkilöannin seurauksena omistajia on noin 30 eikä yhtiöllä ole varsinaista pääomistajaa. Seuraavaksi puntariin joutui hallitustyö. Toimintamallin keskiöön asetettiin asiakas.

"Rakentaminen on perinteisesti ollut gryndausta ja kilpailu-urakointia josta asiakaskeskeisyys on ollut kaukana. Asiakashan toivoo vain, että projektiin tulee yhtenäinen joukko, jolla on yhteinen tavoite. Silloin tulee myös hyvä lopputulos. Viime vuosisadalta periytyneet hankemallit eivät myöskään tue osaamista vaan halvinta suoritusta", Aho tuulettaa.

Firassa on kehitetty mallia, jossa projektin alkuvaiheessa kerätään paras mahdollinen osaajatiimi kehittämään ja arvioimaan hanketta yhdessä asiakkaan kanssa. Jos esimerkiksi rakennetaan terveystaloa, mukana suunnittelussa on aina myös lääkäri. Ahon mukaan uudenlaisen palveluajatuksen sisäistäminen toimialalla on välillä vaikeaa. Uusi strategia on kuitenkin tuonut Firan liikevaihtoon vauhtia, sillä viime vuonna konserni vaihtoi arviolta noin 60 miljoonan euroa.

"Strategiaan linjattiin myös kannattavuustavoitteet. Emme harrasta gryndausta, sillä johdon ajatukset ovat siellä missä ovat taloudelliset paineetkin. Meillä on terve palveluyrityksen tase", Aho summaa lopuksi.

Fira rikkoo alan perinteitä

Perinteisen rakennusliikkeen toimintamallin muuttuminen saa kiitosta osakseen Ravistajat-asiantuntijaraadissa. Tekesin markkinointi- ja viestintäjohtaja Ulla Hiekkanen-Mäkelän mukaan Fira pystyy tehokkaasti selvittämään, priorisoimaan ja dokumentoimaan asiakkaan liiketoiminnan vaatimukset rakennushankkeelle.

"Fira näkee palveluliiketoiminnan vaihtoehtoisena toimintatapana rakennusalalla vallalla oleville urakointimuodoille. Yhtiön tavoitteena on myös kasvattaa liiketoiminta vuoteen 2015 mennessä kansainväliseksi toiminnaksi konseptin avulla", Hiekkanen-Mäkelä kehuu.

Elisan myyntijohtaja Kalevi Westerlund lisää kehuihin vielä avoimuuden.

"Avoimuus ja aito asiakaslähtöisyys syntyvät käyttäen nykyteknologian tuomia mahdollisuuksia, esimerkiksi "virtuaalista rakentamista", jolla varmistetaan kaikkien osapuolten vaikuttamismahdollisuudet ja sitouttaminen", Westerlund kiittelee.

Seuraava Ravistajat-finalisti julkistetaan kesäkuussa

Ravistajat-ohjelma etenee siten, että raati valitsee jatkoon päässeiden yritysten joukosta yhden finalistin joka kuukausi. Finaaliin päässeet yritykset esitellään Yrittäjäsanomissa kerran kuussa, seuraava kesäkuussa. Samalla julkaistaan myös asiantuntijaraadin perustelut yrityksen valinnalle. Finaaliin pääsee kymmenen yritystä.

Yleisö voi edelleen ehdottaa mielenkiintoisia yrityksiä Ravistajat-listalle. Samalla voi myös äänestää omaa suosikkiyritystään. Raati seuraa listaa koko vuoden ja valitsee vielä yhden finalistin näiden uusien yritysten joukosta. Voittaja valitaan tammikuussa 2014. Valintaan vaikuttavat yleisöäänet ja raadin näkemykset.

Ravistajat-ohjelman tehtävänä on hakea kymmenen eniten suomalaisten arkea muuttanutta tai seuraavan kymmenen vuoden aikana muuttavaa yritystä. Ravistajien taustalla on Suomen Yrittäjät kumppaninaan tahoja, jotka haluavat olla yrittäjien mukana tekemässä Suomesta vieläkin parempaa paikkaa: Audit SUM, Elisa, Fennia, Finnvera, Itella, Juridia, Seedi, Taaleritehdas ja Tekes.

Lisätietoa osoitteessa www.ravistajat.fi

Käy keskustelua tai kerro mielipiteesi Ravistajien Facebook-ryhmässä