Matkaraportti: Japan FC Expo 2013

FC EXPO 2013, Tokio 27.2-1.3.2013: Konferenssi, Finland Pavilion ja delegaatiovierailu Panasonic Centeriin 26.2.2013.

FC Expo 2013 ja trendit

World Smart Energy Week 2013 käsitti samanaikaiset näyttelyt FC Expo, Battery Japan, PV Expo, WIND Expo, Smart Grid Expo ja ECO House & ECO Buildings Expo. FC Expo oli kooltaan edellisvuotta pienempi, mutta kävijämäärältään paljon vilkkaampi. Syynä on se, että entistä selkeämmin haetaan kokonaisuutta, jossa yhdistyy kaikkien näyttelyiden sovellusalueet. Polttokennot nitoutuvat laajempaan uusiutuvien kokonaisuuteen, mikä tuo uutta väkeä polttokenno- ja vetyalueelle. Biokaasut vedyn tuoton lähteenä on noussut esiin, samoin biomassan hyödynnys.

Konferenssien keynote -esityksissä kuultiin IEA-, USA-, Japani- ja Saksa -päivitykset. Kaikissa esityksissä tuotiin esiin tri-generation eli sähköä, lämpöä ja vetyä biokaasusta, jota saadaan mm. jätevedestä tai biomassasta. Ensimmäinen järjestelmä avattiin Kaliforniassa. Japanissa tuilla saadaan vetoapua vuoteen 2020 asti. Tukiin kuuluu takaisinmaksu, ellei kustannustavoitetta saavuteta. Vuonna 2012 Ene-Farm-ohjelmassa asennettiin 34 000 yksikköä asuintaloihin. Standardointi ja kilpailu on käynnistetty kustannusten alentamiseksi. USA:ssa kustannustavoite polttokennoille 30 $/kW.

Poimintoja näyttelystä: esillä oli kahdenlaista tri-generation-ajattelua. Mitsubishin ajatus on liittää kiinteäoksidipolttokennolla tuotetun lämmön ja sähkön prosessiin lämpöä edelleen hyödyntävät kaasu- ja lämpöturbiinit. Näin kokonaisprosessi tehostuu. Ruotsalaisen Metaconin kokonaisuuteen kuuluu vedyn tuottaminen liikenteeseen, asumiseen ja verkkoon maakaasusta, nestemäisestä maakaasusta tai biokaasusta. Systeemiin kuuluu reformointi ja polttokennot. Lisänä systeemissä voi olla varavoima ja akun lataus. Uudet polttokennoautomallit olivat esillä (Toyota, Honda, Nissan).

Maapaviljonkeja näyttelyssä oli Canada, Finland, France, Germany, Taiwan ja USA.

Finland Pavilion ja Exhibitor Seminar

Finland Pavilionilla mukana oli Convion Oy, Elcogen Oy, VTT, Fuel Cell Finland ja Tekesin Polttokennot. Näyttely oli vilkas ja suomalaiset saivat runsaasti kontakteja ja markkinatietoa Aasian markkinoista.

Finland Pavilion järjesti myös oman Exhibitor Seminarin 28.2: Finnish FC activities esitteli Ohjelman, Teknologiateollisuuden toimialan, Demo2013 päivityksen ja VTT:n polttokenno-osaamisen. Yritysesityksiä oli Convion Oy:ltä ja Elcogenilta. Esitysten lisäksi näytettiin videot suomalaisista sovelluksista T Controlin varavoima tukiasemalla, Arctic Powerin eSled sähköistetty moottorikelkka, Enfucellin SoftBattery ja Åbo Akademin, VTT:n ja Aalto-yliopiston/TKK:n painettava biopolttokenno Pepsic/PepSecond.

FuelCellToday uutisoi myös suomalaisyrityksistä. FCT:n tuore Japanin Expon raportti on ladattavissa ja luettavissa täältä.

 

Tapio Poutiainen