Matkaraportti: Hannover Messe 2013

Group Exhibit Hydrogen + Fuel Cells, Hannover Messe 2013, 8.-12.4.2013: Finland Pavilion ja Public Forum esiintyminen.

Euroopan trendit vedyn ja polttokennojen suhteen

Hannover Messe 2013 -näyttelyssä järjestetty Group Exhibit Hydrogen + Fuel Cells keräsi kaikkiaan 140 näytteilleasettajaa 23 maasta. Samassa hallissa vedyn ja polttokennojen kanssa oli muuhun uusiutuvaan energiaan keskittyvä näyttely, ja mm. jotkut yritykset olivat päättäneet tänä vuonna pitää ständiä varsinaisen polttokennoalueen ulkopuolella, uusiutuvan energian puolella.

Tämän vuoden messuilla vahvoina trendeinä nousi esiin elektrolyysi ja polttokennojen kaupallistamiseen liittyvät haasteet. Euroopassa ja erityisesti Saksassa ongelmana on uusiutuvien energialähteiden kuten auringon ja tuulen epäsäännöllisyys sekä energian varastointi. Tähän on ratkaisuna elektrolyysillä tuotettu vety, joka mahdollistaa uusiutuvan energian osuuden kasvattamisen ja sähkön varastoinnin vetyyn. Näytteilleasettajien joukossa oli useita PEM-elektrolyyserien valmistajia, mutta myös perinteisempiä alkalielektrolyyserivalmistajia oli esillä. Elektrolyysilaitoksissa mennään jo megawattikokoluokassa, ja messujen aikana julkistettiin Hydrogenicsin 1 MW PEM-elektrolyysilaitoksen rakentaminen Hampuriin.

Myös vetyinfrastruktuuri etenee Euroopassa. Saksan 15 vetytankkausaseman verkoston on tarkoitus laajentua 50 vetytankkausasemaan vuoteen 2015 mennessä. Tällä hetkellä Saksassa on noin 100 polttokennoautoa ja 10 polttokennobussia. Vedyn hinta asemilla on 9.50 €/kg, mikä on jo kilpailukykyinen bensiinin ja dieselin kanssa. Puolet vedystä on tuotettu uusiutuvista energialähteistä.

Finland Pavilion ja Public Forum

Finland Pavilionilla oli mukana Convion Oy, Elcogen Oy, Oy Woikoski Ab, VTT, Fuel Cell Finland ja Tekesin Polttokennot. Suomalainen polttokenno-osaaminen herätti kiinnostusta ja mukana olleet organisaatiot saivat hyviä kontakteja. Ständillä oli lisäksi messujen ajan nähtävissä videot suomalaisista sovelluksista: T Controlin varavoima tukiasemalla, Arctic Powerin eSled sähköistetty moottorikelkka, Enfucellin SoftBattery sekä Åbo Akademin, VTT:n ja Aalto-yliopiston/TKK:n painettava biopolttokenno Pepsic/PepSecond.

Finland Pavilionin Public Forum yhteisesiintyminen pidettiin 10.4. ja aiheena oli "Finnish Fuel Cell and Hydrogen Activities, Demo2013 and Company Introductions". Keskusteluissa esiteltiin Polttokennot-ohjelma, Demo2013, VTT:n polttokenno-osaaminen ja DuraDemo-projekti sekä kuultiin yritysesittelyt Convionilta ja Woikoskelta. Woikosken toimitusjohtaja Kalevi Korjala julkisti Hannoverissa vetytankkausasemakonseptin, jonka koekäyttö on alkamassa Voikoskella. Convion keskittyy 50 kW SOFC järjestelmän kehittämiseen ja kaupallistamiseen hajautetun energiantuotannon sovelluksiin.

Elcogen Oy:n Matti Noponen piti Technical Forumin puolella 9.4. esityksen Elcogenin stack-kehityksen tilanteesta. Esitysmateriaali ja kuvia Elcogenin tuotteista löytyy tästä linkistä.

Fuel Cell Today oli paikalla seuraamassa markkinoiden kehitystä ja myös suomalaisten esityksiä. Raportti on luettavissa täältä.

 

Tapio Poutiainen