Demo2013 käynnistyy – uusien energiaratkaisujen näyteikkuna ensiesittelyssä

Tekesin Polttokennot-ohjelman Demo 2013 käynnistyy Vuosaaren satamassa 10.9.2013. Demo2013 tuo esiin uusia energiatehokkaita ratkaisuja ja polttokennosovelluksia.

Demo 2013 -avausseminaari sisälsi tietoiskuja polttokennoista ja energiatehokkaista ratkaisuista, tutustumiskierroksen satamaan sähköisellä Bussilla, Hyundai ix35 polttokennoauton koeajokierroksen yleisölle sekä ensimmäisen suomalaistekniikalla rakennetun Woikoski Oy:n vetytankkausaseman ensiesittelyn.

Tilaisuuden yhteydessä avattiin suurelle yleisölle suunnattu Infopiste, joka on auki vapaata tutustumista varten päivittäin klo 6:00-18:00 Vuosaaren sataman Gatehousessa vuoden loppuun asti (osoite Komentosilta 1, Helsinki). Demo2013-hankkeen puolesta halukkaille järjestetään tutustumiskierroksia ja kohteiden esittelyä.

Käyttäjäkokemuksista pohjaa tuotekehitykseen ja kaupallisiin tuotteisiin

Demo2013 tuo esiin uusia energiatehokkaita ratkaisuja ja polttokennosovelluksia käytännössä: varavoimaa tukiasemille ja palvelujen varmistamiseen kaikissa teholuokissa, vetytankkausasema ja polttokennoauto.

Hankkeen tavoitteena on ollut luoda polttokennoihin ja energiatehokkaisiin ratkaisuihin perustuva monipuolinen käyttöalue. Kokeilualustan kautta saatujen käyttökokemuksien pohjalta muodostuu käsitys, miten uuden energian systeemit toimivat ja miten sovelluksia voidaan edelleen kehittää. Projektin lopussa erilaiset sovellukset kuten varavoima, liikkuvat työkoneet, vetytankkaus ja ajoneuvot ovat yhtäaikaisessa pitkäaikaistestissä toiminnassa.

Saadut käyttäjäkokemukset sekä luotettavuus- ja validointitulokset toimivat pohjana seuraavassa tuotekehitysvaiheessa kohti kaupallisia tuotteita. Lupa- ja standardiasiat on konseptoitu valmiiksi tulevaa liiketoimintaa ja sovellusten laajempaa käyttöönottoa varten. Hankkeen aikana on jaettu tietoa loppukäyttäjille, ammattipiireille, julkisen ja yksityisen sektorin päätöksentekijöille, koululaisille ja opiskelijoille sekä suurelle yleisölle.

Turvallista vetyä

Tärkeä osa hanketta on ollut vetyturvallisuus. Vetyturvallisuustietoa on koostettu yhdessä VTT:n, Tukesin ja Helsingin Pelastuslaitoksen kanssa yritysten ja loppukäyttäjien käyttöön. Vetyturvallisuuden käyttötietoa löytyy nyt vapaasti Teknologiateollisuuden nettisivuilta ja VTT:n nettisivuilla (pdf).

Demo2013 on Teknologiateollisuus ry:n ja yritysten hanke, jota Tekes on rahoittanut. Se on suunnattu energiatehokkaista ratkaisuista ja alueista kiinnostuneille yrityksille, operaattoreille, yksityisen ja julkisen sektorin päättäjille, vaikuttajille ja kehittäjille sekä medialle. Mukana on ollut kuusi yritystä, VTT, Tukes, Helsingin Pelastuslaitos ja Vuosaaren satama alustan tarjoajana.

Lisätietoa ja esittelykierroksista sopiminen

Tekesin Polttokennot-ohjelman koordinaattori Anneli Ojapalo
p. 040 558 8205, anneli.ojapalo (at) spinverse.com
Polttokennot-ohjelma
http://www.teknologiateollisuus.fi/fi/ryhmat-ja-yhdistykset/demo2013.html

Lisätietoa vetytankkausasemasta

Kalevi Korjala
Toimitusjohtaja
Woikoski Oy
kalevi.korjala (at) woikoski.fi
p. 015 7700 700

Lisätietoa vetyturvallisuudesta

Minna Nissilä
Senior Scientist
VTT
minna.nissila(at)vtt.fi
p. 020 722 3273