Parempi päivä piltille

Suomalainen mobiilipalvelu vähentää merkittävästi päiväkotien toimistotyötä, antaa hoitajille enemmän aikaa olla lasten kanssa ja tuo säästöjä vanhemmille.

Päivähoitomaksun uudistaminen osa- ja kokopäivälaskutuksesta kohti todellisia hoitotunteja vastaavaksi kiinnostaa ympäri Suomea. Oululaisen While on the Moven NFC-kosketusteknologiaa (Near Field Communication) hyödyntävässä Daisy-palvelussa vanhemmat näyttävät NFC-sirulla varustettua avaimenperää lukijalaitteena toimivalle älykännykälle tullessa ja lähtiessä.

Laitteen tallentamien tietojen avulla päiväkodit voivat valvoa helposti lasten läsnäoloa ja hoitoaikojen toteutumista ja keskittää vapautuvat resurssit lasten opetukseen. Vanhemmat voivat seurata netistä, kuinka suuri osa sovituista tunneista on jo käytetty. Säästöt perheille yhtä lasta kohti voivat olla 40-50 euroa kuukaudessa. Palvelu on käytössä mm. Oulussa ja Jyväskylässä ja sopii sellaisenaan myös perhepäivähoitoon.

Daisy taltioi sähköisesti myös hoitosopimukset, vanhempien yhteystiedot, kuvausluvat ja allergiat sekä tiedon siitä, kuka lapsen saa päiväkodista hakea.

"Odotamme Daisy-palvelusta isoja hyötyjä. Automatisoimalla mekaaniset toiminnot, kuten lasten läsnäolon seuranta, päiväkotien henkilökunnalta voi vapautua jopa tunteja päivässä lapsille", sanoo Oulun kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Arto Lamberg.

Toimivaa yhteistyötä Suomessa ja kansainvälisesti

While on the Move kehitti palveluaan eurooppalaisessa tutkimus- ja kehitysyhteistyöprojektissa Smart Urban Spacessa osana ITEA 2 -ohjelmaa, jonka rahoitus haetaan Suomessa Tekesin kautta. Projektissa oli mukana osapuolia Suomesta, Ranskasta ja Espanjasta. Toimitusjohtaja Kari Kivistö kertoo ITEA-yhteistyön olleen tuloksekasta. Ulkomaiset partnerit mm. tekivät koemarkkinointia ja tunnusteluja omien maidensa päiväkodeissa.

Yhteistyökumppanit löytyvät Ranskasta ja Espanjasta. Iso-Britannian ja Pohjoismaiden markkinoilta sellaisia haetaan parhaillaan.

Tekes on osallistunut While on the Moven tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatiorahoitukseen mm. sulautetun tietotekniikan Ubicom- sekä NETS-tietoliikenneohjelmassa. "Tekesissä nähtiin Daisyn potentiaali selkeänä ja meitä kannustettiin satsaamaan siihen täysillä. Yhteistyö välillämme on toiminut sujuvasti", Kivistö sanoo.

Lue lisää

Kaj Nordgren