Pääomasijoitukset kasvussa tänä vuonna

Suomalaiset pääomasijoittajat ovat rahoittaneet tämän vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana 178 miljoonalla eurolla yhteensä 222 yrityksen kasvua, kertovat Suomen pääomasijoitusyhdistys FVCA:n tilastot.

Tänä vuonna rahoitusta on saanut jo seitsemän yritystä enemmän kuin koko vuonna 2012. Jos viimeinen vuosineljännes yltää edellisvuoden tasolle, pääomasijoitusten lukumäärä nousee historiallisesti korkeimmalle tasolleen.

Myös ulkomaisten sijoitukset ovat kasvussa. Ulkomaisia pääomasijoituksia tehtiin vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana 32 suomalaiseen yritykseen yhteensä 286 miljoonalla eurolla. Koko vuonna 2012 ulkomaiset pääomasijoittajat sijoittivat 20 suomalaiseen yritykseen yhteensä 224 miljoonaa euroa.

Startup-yrityksiin tehtävät venture-sijoitukset ovat myös kasvussa. Vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana kotimaiset ja ulkomaiset sijoittajat sijoittivat alkuvaiheen yrityksiin yhteensä 83 miljoonaa euroa, kun koko viime vuonna sijoituksia tehtiin 79 miljoonaa euroa.

Alkuvaiheen yritysten pääomasijoitusten vähyyttä on pidetty pitkään ongelmana kotimaisten startup-yritysten kehitykselle. Ensi vuonna Tekesin alaisuudessa aloittaa uusi pääomasijoitusyhtiö, joka tekee sijoituksia alkuvaiheen yrityksiin sijoittaviin yksityisiin rahastoihin.

Josi Tikkanen