Nanopinnoitefirma Picosun Ravistajat-finaaliin

Nanopinnoitefirma aikoo myydä teollisuudelle ratkaisuja, joiden avulla korroosio jää eilisen murheeksi.

Potentiaalia löytyy, sillä nykymenetelmillä ei pystytä pinnoittamaan kappaleita joka puolelta. Picosunista löytyy alan huippuosaajia ja tuotekehitys viekin suurimman osan resursseista.

Espoon Kirkkonummella sijaitsevan Picosunin tuote on atomikerroskasvatusreaktori eli ALD-reaktori. Kyseessä on menetelmä, jolla voi sulkea kolmiulotteisen pinnan täysin, sillä kaasuilla aikaansaatu kiinteä kalvo menee kaikkiin kolmiulotteisen muodon rakosiin. Lyhyesti sanottuna Picosun tekee kaasusta kiinteitä kalvoja atomikerros kerrallaan.

Tuotekehitykseen paljon resursseja

ALD on suomalainen keksintö. Menetelmän keksi Picosunin hallituksen jäsen, tohtori Tuomo Suntola vuonna 1974. Tekonologia on myyty ulkomaille moneen kertaan ja tänä päivänä Picosunilla onkin noin 50 kilpailijaa ympäri maailmaa. Picosunin tarina käynnistyi vuonna 2004. Ensin oli yksi pinnoituskone, sitten VTT halusi samanlaisen. Seuraavana vuonna myytiin jo kahdeksan konetta. Tänä päivänä suurin osuus myynnistä menee Aasiaan, vienti on 95 prosenttia. Korkean teknologian firman 40 työntekijästä peräti 14 on tohtoreita. Tuotekehitys viekin ison osan Picosunin resursseista ja 21 prosenttia liikevaihdosta viime vuonna.

Tällä hetkellä ALD-reaktoreita käytetään eniten mikroelektroniikassa, tavoitteena on mullistaa useaa teollisuudenalaa yhtä aikaa.

"Vuonna 2007 Intel ilmoitti, että he tekevät mikroprosessorinsa ALD:n avulla. Voi ajatella, että mitä Intel edellä, sitä pienet perässä", Picosunin toimitusjohtaja Juhana Kostamo intoilee.
Kostamo nostaa kuitenkin korroosion eston esiin potentiaalisimpana sovelluskohteena lähivuosina. Korroosion estossa on hyvä markkinapotentiaali, sillä nykymenetelmä ei pysty pinnoittamaan kappaleita joka puolelta. Kromaus on ympäristölle vahingollista, ja sen käyttö vähenee jatkossa. Picosun on saaneet EU-projektissa aikaiseksi hienon prosessiketjun, jolla pinnat voidaan sulkea siten, että esimerkiksi autoteollisuuden kestovaatimukset ylittyvät moninkertaisesti.

Kostamo laskeskelee, että potentiaalia on, sillä maailman bruttokansantuotteesta menetetään tuntuvia osuuksia korroosion vuoksi. Toinen mielenkiintoinen sovellus on sähköauto, sillä
ALD voi tehdä akun suojauksen niin, että se on stabiili eikä räjähdysvaaraa ole.

Hi-techiä opetuskäyttöön ja teollisuuteen

ALD-reaktoreita valmistavan Picosunin kaltaisia yrityksiä tarvitaan Suomessa, Ravistajat-raatilaiset kehuvat. "Asiantuntijaraati valitsi Picosunin 10 kärkiyrityksen joukkoon, sillä hi-tech-yritys on onnistunut kaupallistamaan suomalaisen innovaation ja tehnyt sen ympärille aidosti kansainvälisen, tuottavan liiketoiminnan", Arto Kämppi Fenniasta perustelee.

Tekesin Ulla Hiekkanen-Mäkelälle yritys on tuttu, sillä Picosun on ollut mukana useissa Tekesin ohjelmissa.

"Picosun on onnistunut hyödyntämään kansainvälistä tutkimusrahoitusta ja ollut mukana useissa EU:n tutkimushankkeissa", Hiekkanen-Mäkelä kertoo.

"Yritys on voimakkaassa kansainvälisessä kasvussa ja keväästä 2013 alkaen mukana TEMin Kasvuväylä-ohjelmassa." Hiekkanen-Mäkelä korostaa myös osaavaa hallitusta, jossa on useita ALD-tekniikan pioneereja.

"Toimitusjohtaja Juhana Kostamo on itse kirjoittanut Picosunista, että heidän tehtävänään on mahdollistaa puhtaampi maailma atomitasolla. Atomitason pinnoitetta voidaan hyödyntää useilla alueilla, mm. aurinkopaneeleissa, optiikassa, valaistuksessa, korroosionestossa, puolijohteissa jne. Picosun on alansa kehityksen kärjessä", Hiekkanen-Mäkelä innostuu.

Seuraava Ravistajat-finalisti julkistetaan toukokuussa

Ravistajat-ohjelma etenee siten, että raati valitsee jatkoon päässeiden yritysten joukosta yhden finalistin joka kuukausi. Finaaliin päässeet yritykset esitellään Yrittäjäsanomissa kerran kuussa, seuraava toukokuussa. Samalla julkaistaan myös asiantuntijaraadin perustelut yrityksen valinnalle. Finaaliin pääsee kymmenen yritystä.

Yleisö voi edelleen ehdottaa mielenkiintoisia yrityksiä Ravistajat-listalle. Samalla voi myös äänestää omaa suosikkiyritystään. Raati seuraa listaa koko vuoden ja valitsee vielä yhden finalistin näiden uusien yritysten joukosta. Voittaja valitaan tammikuussa 2014. Valintaan vaikuttavat yleisöäänet ja raadin näkemykset.

Ravistajat-ohjelman tehtävänä on hakea kymmenen eniten suomalaisten arkea muuttanutta tai seuraavan kymmenen vuoden aikana muuttavaa yritystä. Ravistajien taustalla on Suomen Yrittäjät kumppaninaan tahoja, jotka haluavat olla yrittäjien mukana tekemässä Suomesta vieläkin parempaa paikkaa: Audit SUM, Elisa, Fennia, Finnvera, Itella, Juridia, Seedi, Taaleritehdas ja Tekes.

Lisätietoa osoitteessa www.ravistajat.fi

Käy keskustelua tai kerro mielipiteesi Ravistajien Facebook-ryhmässä