Lukkovalmistaja iLOQista vuoden kasvuraketti

Oululainen ainutlaatuista lukkoa valmistava iLOQ voitti vuotuisen Deloitte Technology Fast 50 -kilpailun huimalla kasvuprosentilla. Tekesin rahoitus on myötävaikuttanut 43 listan yrityksen kasvuun.

iLOQin elektromekaaninen lukkojärjestelmä saa energiansa avaimen työntöliikkeestä eikä tarvitse ulkoista virtaa. Kaikki avaimet ja lukot ovat ulkoisesti identtisiä, mutta kuhunkin ohjelmoidaan oma salattu digitaalinen tunnuksensa. Bisnespotentiaali on huima, sillä vastaavaa ratkaisua ei maailmasta löydy.

iLOQ oli ensimmäistä kertaa mukana Deloitten kilpailussa, jonka voittajaksi se selvisi kasvuprosentilla 7 379 viiden vuoden aikavälillä. Kymmenvuotias yritys on kerännyt toimintansa aikana yhteensä yhdeksän miljoonaa euroa pääomasijoituksia.

Toiseksi tuli suuria monikosketusnäyttöjä valmistava helsinkiläinen MultiTouch (4 024 %), jonka tuotteita myydään yli 50 maassa. Viime vuoden voittaja, niin ikään helsinkiläinen online-videoratkaisuihin keskittynyt Dream Broker (2 231 %) sijoittui kolmanneksi. Yrityksen kasvuprosentti säilyi lähes edellisvuoden tasolla.

Tekes vauhdittaa kasvuraketteja ja nousevia tähtiä

Fast 50 -listan lisäksi Deloitte toteuttaa vuosittain Rising Stars -sarjan 3–5-vuotiaille yrityksille. Tämän vuoden nousevin tähti on call center -ratkaisuja tarjoava LeadDesk (kasvuprosentti 1 746). Toiseksi selvisi sähkövirran laatua parantava Merus Power Dynamics (1 487 %) ja kolmanneksi peliyritys TicBits (934 %).

Tekes on rahoittanut Fast 50 -voittajakolmikon tutkimusta ja tuotekehitystä. Kasvua ja kansainvälistymistä on kiihdytetty Nuorten innovatiivisten kasvuyritysten rahoituksella (NIY). Myös Rising Starsin voittajille Tekesin rahoitus on ollut tärkeää. Palkituista yrityksistä kaikkiaan 43 on ollut Tekesin asiakkaina.

"Huiman hienoja kasvulukuja joka puolelta Suomea toimivilta yrityksiltä! Onnittelut kaikille. Illan keskusteluissa jaettiin hienoja esimerkkejä myynnistä, kansainvälistymisestä ja kumppanuuksista. Technology Fast 50 -listalla on jälleen monia yrityksiä, jotka ovat kaupallistamisessaan hyödyntäneet Global Access Program GAPin tai Fudan iLabin oppeja. Myös työ- ja elinkeinoministeriön toimijoiden Kasvuväylä-palvelussa mukana olevia yrityksiä on listalla useita", iloitsee Tekesin markkinointi- ja viestintäjohtaja Ulla Hiekkanen-Mäkelä.

Kasvuvauhti Deloitte Technology Fast 50 -listalla oli nopeinta sitten vuoden 2006. Listalle selvisi tänä vuonna edellisvuotta enemmän muita kuin ohjelmistoalan yrityksiä, kuten energiatehokkaita ja älykkäitä valaistusratkaisuja kehittävä oululainen Valopää. Suomen listalle päässeet osallistuvat automaattisesti EMEA-alueen (Eurooppa, Lähi-Itä ja Afrikka) Deloitte Fast 500 -listaukseen marraskuun aikana.

Lue lisää

Kuva: iLOQ

Kaj Nordgren