Vapaapäivä keskellä viikkoa

Voiko ylimääräinen vapaapäivä silloin tällöin olla tuottavaa?
Luovilla aloilla on yleistymässä ajatus, että työntekijöiden vapaus lisää uusia ideoita.

Talouselämä kertoo 1.11.2013 lehdessään Suomalaisen DigiPeople Studionin ottaneen käyttöön, Googlen innostamana, ylimääräisen vapaapäivän keskellä viikkoa. Päivän tarkoituksena on, että työntekijät voivat tehdä sitä, mitä eniten rakastavat. Toimitusjohtaja Pekka Tuominen uskoo päivän saavan työntekijöiden luovuuden liikkeelle, ja hän uskoo päivän maksavan itsensä takaisin.

Tuominen on suunnittelut, että vapaapäiviä pidetään kahdesti puolen vuoden aikana ja ne on sovittu etukäteen kalenteriin. Hän haluaa, että vapaapäivän viettoon syntyy rutiini ja ihmiset osaavat varautua ylimääräiseen vapaan suunnitteluun. Hän uskoo, että päivän peruminen edes kovan kiireen keskellä vie ajatukselta pohjan.

Lehdessä haastateltu työntekijä, graafinen suunnittelija Riikka Häkkinen kertoo päivän tuntuneen aluksi ristiriitaiselta. Hän kertoo, että oli vaatinut tottumista ajatukseen, että saa vain olla, ja silti tulee palkkaa. Häkkinen oli käyttänyt vapaapäivänsä piirtämiseen, jota hän rakastaa, ja jota ei kuitenkaan viikonloppuisin tule tehdyksi.

Jos haluaa järjestää omalla työpaikallaan vastaavan vapaapäivän, tulee artikkelin mukaan huomioida seuraavat asiat:

- päivä sovitaan hyvissä ajoin

- päivä on keskellä viikkoa, ei viikonlopun jatkeena

- päivästä pidetään kiinni, peruminen haittaa työintoa

- päivästä raportoidaan työpaikalla

- asetetaan mahdollinen teema, esim. hyväntekeväisyys.