Loistava Liideri Michaela von Wendt: Kaikki on kiinni ihmisistä

- Johtajan tärkein tehtävä on luoda hyvä tiimi omista joukoista. Vain siten myös bisnes menestyy.

Näin toteaa Loistava Liideri -kampanjassa eniten ääniä saanut Lundian toimitusjohtaja Michaela von Wendt. Kun johtaja ympäröi itsensä hyvällä tiimillä, myös hän itse menestyy ja saa aikaan tuloksia.

Elo-syyskuussa johtajuuden kehittämiseen keskittynyt valmennusyritys HRM Partners metsästi paitsi loistavia johtajia myös loistavan johtajan ominaisuuksia. Ääniä saivat johtajat aina presidenteistä yritysjohtajiin. Lundian Michaela von Wendt nousi esiin poikkeuksellisen positiivisten kuvausten vuoksi. Niissä häntä luonnehditaan toistuvasti sanoilla kannustava, rohkea, motivoiva, innovatiivinen ja innostava.

– Hänestä huokuu johtajuus, todetaan yhdessä perustelussa.

Kun ihmiset viihtyvät työssään, he voivat tehdä mitä vain

Loistavan esimiehen kohdannut tietää, että hyvä johtaminen ei ole rakettitiedettä, vaan se on pieniä ja suuria tekoja organisaation arjessa. Usein hyvään johtajaan liitettävät taidot ja ominaisuudet kuulostavat itsestään selvyyksiltä, mutta loistojohtajan erottaa muista se, miten hän toteuttaa näitä asioita käytännössä. Esimerkin voima on ihmeellinen. Näin uskoo myös von Wendt.

- Johtamisfilosofiani kiteytyy viiteen K:hon eli kuuntelen, kannustan, kommunikoin, kiitän ja kunnioitan. Ydin on kuitenkin kommunikointi. Kun jokainen yrityksessä työskentelevä ymmärtää, mikä merkitys hänen työpanoksellaan on kokonaisuuden kannalta, hän kokee olevansa tärkeä ja tekee kyllä työnsä huolella.

Kommunikointi on myös paras työkalu tuloksen tekemiseen.

- Sitä saat, mitä mittaat. Kommunikoin selkeästi sekä yrityksen tavoitteet että jokaisen yksilön henkilökohtaiset tavoitteet. Tämä perustuu yksilölliseen kohtaamiseen, sillä yksi tarvitsee enemmän sparrausta kun taas toiselle riittää nopea tilannetsekkaus. Iso menestys muodostuu aina riittävän pienistä osatavoitteista.

Kun von Wendt avaa ajatuksiaan hyvän johtamisen takana, hän nostaa esiin empatian, huomaavaisuuden ja sosiaalisen älyn. Hyvä johtaminen on sitä, että kohtaa omat joukot ihmisinä. Von Wendtin ohjenuorana toimii usein kysymys: Miten minä toivoisin, että esimieheni käyttäytyisi tässä tilanteessa?

Loistavan Liiderin opit?

Kauppatieteilijä von Wendt ammentaa hyvän johtajan oppeja omasta kokemuksestaan. Ensimmäiseksi hän antaa kiitoksen vanhemmilleen, jotka ovat aina kannustaneet tytärtään ja uskoneet häneen. Lisäksi von Wendt on ollut siitä onnellisessa asemassa, että hänen matkansa varrelle on osunut loistavia esimiehiä. He ovat opettaneet nykyiselle toimitusjohtajalle paljon. Kiitosta saavat myös mentorit, jotka ovat olleet tärkeitä paitsi liiketoiminnallisesti myös henkilökohtaisessa kasvussa. Hän on myös jakanut oppimaansa toimimalla itse mentorina.

Johtajana kehittyminen lähtee aina oman toiminnan kehittämisestä.

- Katso itseäsi sallivasti peiliin. Tarkkaile omaa tekemistäsi. Tunnista vahvuutesi ja vahvista niitä. Käy rohkeasti kehityskohtien kimppuun. Aina nimittäin voi tehdä asioita paremmin kuin ennen. Kysy rohkeasti niiltä ihmisiltä, joiden kanssa teet töitä. Usein vastaukset löytyvät yllättävän läheltä.

Jokainen voi oppia hyväksi johtajaksi. Arvokasta kokemusta kertyy ihan joka päivä. Von Wendtin elämänfilosofia, kaikki on mahdollista, selittää paljon. Kun tunnelin päässä näkyy valoa, asioilla on taipumus järjestyä.

 

Teksti: Anna Inget / Ellun Kanat
Kuva: Lundia