Liideri Teknologia´13 -messuilla – Miltä tulevaisuuden työ näyttää?

Liideri -ohjelma uskoo, että Suomessa on Euroopan parhaat työpaikat vuonna 2020. Me uskomme ohjelman tavoitteeseen ja niin uskovat monet muutkin. Kolmen päivän ajan Teknologia`13-messuilla haastoimme ihmisiä miettimään, miten tämä visio voisi toteutua. Olemme koonneet messupäivien parasta antia, eli messuvieraiden näkemyksiä tulevaisuuden työstä.

Yhdessä tekeminen, osallistuminen, verkostojen merkitys sekä työntekijöiden osaamisen ja luovuuden hyödyntäminen nousivat toistuvina teemoina esille työpaikkojen kehittämiseksi. "Kun ihmisille antaa valtaa, he tekevät usein myös oikeita päätöksiä". Näin kertoo Liiderin johtoryhmän jäsen, Great Place to Work -instituutin palkitseman Fondia Oy:n toimitusjohtaja Jorma Vartia.

Vartia uskoo työyhteisöissä myös joukkojen voimaan: "Urheilussa joukkue valitsee itse johtajansa. Miksei tämä toimisi myös yritysmaailmassa?"

Katri Luukka käyttää termiä parvijohtaminen puhuessaan siitä, miten sosiaalinen media muuttaa työskentelytapojamme: "Työskentely on muuttumassa perinteisestä nenäkkäin kokoustamisesta kohti yhteisöllisempää, ajasta ja paikasta riippumatonta työkulttuuria".

Ekonomiliiton kirjallisuuspalkinnon vuonna 2012 voittanut Helena Åhman uskoo, että ihmismieltä voi johtaa organisaatiossa. "Jotta työelämän tulevaisuus näyttäisi valoisammalta, on ymmärrettävä paremmin ihmisten ajattelua." Hän haastaa ihmisiä ajattelemaan, mitä voitaisiin saavuttaa, jos kouluissa opetettaisiin tunne- ja ajattelutapoja?

Hallitusammattilainen ja yrittäjä Kaija Pöysti kertoo, miten yrityksen kasvua ja kannattavuutta parannetaan sekä yrityksen sisäisissä että ulkoisissa verkostoissa: "Tiedon jakaminen on valtaa". Kaija Pöystin mukaan kilpailukyky lähtee yrityskulttuurista ja luottamuksen rakentamisesta. Tähän tarvitaan myös kontakteja ja osallistamista.

Yrityksissä tulisi antaa riittävästi tilaa myös luovuudelle. "Luovuutta pitäisi osata myös johtaa. Eri alojen asiantuntemusta pitäisi yhdistää entistä tehokkaammin", toteaa tietojohtamista opiskellut messuvierailija.

Jotta Suomessa olisi Euroopan parhaat työpaikat vuonna 2020, tarvitaan mukaan ihan jokainen suomalainen yritys ja sen työntekijä. Miten teillä voitaisiin tehdä asiat vieläkin paremmin, jotta työ olisi innostavaa?
Twiittaa näkemyksesi #Liideri.

Liideri -seminaarin "Tervetuloa vuoteen 2020" esitykset löytyvät täältä.

Ville Niemi ja Kristiina Nurmenniemi