Hyvä työelämä mahdollinen kaiken ikäisille

Lahdessa järjestettiin 30.10.2013 Sosiaalisesti kestävä työelämä -seminaari. Seminaaripäivän yhteisenä eetoksena oli visio siitä, miten meidän tulisi muuttaa käsityksiämme työstä ja työyhteisöstä niin, että hyvä työelämä olisi mahdollista kaiken ikäisille. Tilaisuuden järjesti Lahti School of Innovation yhdessä eri hanketoimijoiden kanssa.

Muutos vaatii oppimista

Aamupäivällä kuultiin kanadalaisten asiantuntijoiden Judie ja Michael Boppin näkemyksiä sosiaalisen eriarvoisuuden ehkäisemisestä. Boppit ovat sosiaalisen yrittämisen ja kestävän kehityksen käytännön tekijöitä, kehittäjiä ja tutkijoita.  He puhuivat omassa työssään tärkeäksi kokemastaan vuorovaikutuksen merkityksestä. Jokaiselle tulee antaa oma ääni, mahdollisuus kertoa ja puhua. Muutos vaatii oppimista. On katsottava mennyttä oppiaksemme, miten tähän on tultu. Yhtä tärkeää on nähdä, miten tilanteesta päästään eteenpäin.  Pitää uskoa, että muutos on mahdollista. On luotava resurssit tekemiselle ja muutokselle. Lisäksi tarvitaan kanssakulkijoita, että päästään maaliin.

Työelämä ei ole hyvä tai paha

Iltapäivä rakentui tamperelaisen Legioonateatterin pienimuotoisiin esityksiin ”Kohtauksia työelämästä”, jotka toteutettiin tarinateatterimenetelmällä. Vuoropuhelua nuorten aikuisten työttömien esityksiin toi paneelikeskustelu, jossa eri aloja edustavat henkilöt peilasivat omia tuntojaan nuorten esille nostamiin näkökulmiin. Paneelissa mukana olivat mm. toiminnanjohtaja Minna Nyman Kulttuuritalosta, aikuiskouluttaja Elvi Soininen sekä esiintyvä taiteilija ja opettaja Katariina Angeria allekirjoittaneen lisäksi.

Panelistit toivat esille omia kokemuksiaan työelämästä ja paneelissa käytiin keskustelua siitä, millaisia mahdollisuuksia erilaisille ihmisille nykytyöelämä tarjoaa. Todettiin, ettei maailma ole mustavalkoinen, vaikka joskus henkilökohtaisesta kokemuksesta siltä näyttäisi.  Tuntuu, että työelämä vaatii jotakin sellaista oravanpyörässä olemista, johon ei koeta haluttavan sitoutua. Mutta on myös paljon esimerkkejä siitä, että ihmisen ja työpaikan tarpeet voivat kohdata. Ja on olemassa oikeasti ihmisen mittaisia työpaikkoja, jossa ihmistä ja hänen osaamistaan arvostetaan.

Voisiko raja-aidat ylittää?

Mielenkiintoisan ja antoisan päivän päättyessä jäin taas kerran miettimään miksi eri siilojen ´uskovaiset´ kokoontuvat aina omiin tilaisuuksiin vahvistumaan uskossaan. Miksei nuorten työttömien esitys voisi yhtä hyvin olla osa business foorumia, jossa etsitään uusia mahdollisuuksia Suomelle selviytyä haasteellisesta nykytilanteesta. Työelämä tarvitsee hyviä tyyppejä ja nuo viitisentoista nuorta tamperelaista työtöntä olivat todella sellaisia.  He ovat valmiita yhdessä heittäytyen etsimään uusia mahdollisuuksia, myös työelämässä!
Näin ainakin itse toivon.

Nuppu Rouhiainen