Kesäsarja: Datalaseilla ummikkokin pärjää ulkomailla

Tämä on totta jo nyt. Google ja muutama muu yritys kehittävät kilvan datalasejaan. Tietoa paikallisista palveluista on mahdollista saada myös tablettiin tai älypuhelimeen.

Suomessa VTT on tutkinut ja kehittänyt "lisättyä todellisuutta". Sovelluksia on tehty muun muassa sisustussuunnitteluun sekä rakennusten huoltoon ja kunnossapitoon. Kun rakennus ja sen järjestelmät on viety kolmiulotteiseksi malliksi, saa huoltomies tabletilleen tiedon siitä mitä järjestelmiä edessä oleva seinä pitää sisällään, ja miten niitä pitää huoltaa.

Adforen mobiiliopas Tässä.fi on puolestaan oiva esimerkki palvelusta, jossa käyttäjille tarjotaan reaaliaikaista ja paikallista tietoa alueen kaupoista, palveluista, uutisista sekä liikenne- ja säätiedoista.

Tekesillä on käynnissä Ubicom – Sulautettu tietotekniikka –ohjelma. Siinä kehitetään sulautetun tietotekniikan osaamispohjaa ja pilotoidaan kaupallistettavissa olevia järjestelmiä, tuotteita ja palveluja. Liiketoiminnan kehittäminen on ohjelmassa keskeisellä sijalla.

Ubicom-ohjelman sivut
http://m.tassa.fi, www.tassa.fi
VTT: Mitä uutta lisätty todellisuus tuo kuluttajille lähivuosina (pdf)
VTT: Mobile Augmented Reality for Building Maintenance (video)
Voisiko yrityksesi olla Tekesin asiakas? Katso tunnustelupalvelun sivut!

Lue kaikki Suomisen perhe -sarjakuvat

Piirrokset: Leena Ahveninen