Kainuun puolukoista kauneutta maailmalle

Oulun yliopiston tutkimusryhmässä Sotkamossa (CEMIS-Oulu) on syntynyt uusi innovaatio, jonka avulla puolukan arvokkaita yhdisteitä eristetään ja rikastetaan kosmetiikkakäyttöön.

Hankkeen tuloksena syntyneellä menetelmällä valmistettu puolukkarikaste osoittautui erinomaiseksi raaka-aineeksi ihonhoidossa. Lumene Oy on kaupallistanut keksinnön ja jättänyt siitä myös patenttihakemuksen. Puolukkamateriaalin toimitti Kiantama Oy ja hanketta on rahoittanut Tekes.

Puhdas ympäristö ja valoisat kesät valtteina

Pohjoiset luonnonmarjat sisältävät runsaasti fenolisia yhdisteitä ja vitamiineja, joiden korkeisiin pitoisuuksiin ja laatuun vaikuttavat puhdas ympäristö ja valoisat kesät. Valitettavasti näitä arvokkaita yhdisteitä jää huomattavia määriä hyödyntämättä, koska marjoja prosessoitaessa yhdisteet jäävät yleensä kuoriin ja siemeniin.

Hankkeen tavoitteena oli saada nämä arvokkaat yhdisteet hyötykäyttöön. Hankkeessa kehitettiin uusi arvoaineiden eristysmenetelmä, jolla erityisesti kversetiiniä saatiin rikastettua puolukan prosessoinnista syntyvästä sivuvirtatuotteesta.

Lumene Oy hyödynsi tutkimushankkeessa kehitettyä puolukkarikastetta Lumene Time Freeze -ihonhoitosarjan tuotekehityksessä. Tuotteet lanseerattiin kotimaisille ja kansainvälisille markkinoille tämän vuoden alussa.

Puolukka suojaa ihon elastaania

"Puolukkaraaka-aineella todettiin ominaisuuksia, jotka edistävät ihon uudistumista ja auttavat säilyttämään ihon kimmoisuutta. Esimerkiksi sen todettiin in vitro -kokeissa suojaavan ihon elastiinia hajoamiselta ja keratinosyyttejä UV-valon vaikutuksilta", toteaa Lumene Oy:n innovaatio- ja tuotekehitysjohtaja Tiina Isohanni.

Tutkimushanke (Bio-BLG-Flavo) toteutettiin yhdessä yrityskumppaneiden kanssa. Lumene Oy:n ja Kiantama Oy:n lisäksi hankkeeseen osallistuivat Oy Valioravinto Ab ja Clinical Life Sciences Oy. Hanketta rahoitti Tekes Symbio-ohjelman ja Euroopan unionin aluekehitysrahaston kautta.

Hankkeen hyvien tulosten innoittamana Oulun yliopiston mittaustekniikan yksikössä (CEMIS-Oulu) Sotkamossa on käynnistetty uusi hanke (BIOHIVA), jossa etsitään uusia arvokkaita ainesosia kasviperäisistä raaka-aineista.

Lisätietoja

Oulun yliopisto
Jarkko Räty, tutkimuspäällikkö
jarkko.raty (at) oulu.fi
Puh. 029 448 4638

 

Pia Mörk