Tekesin Raimo Pakkanen: Hyvinvointi lisää kansantuotetta

Tekesin Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa -ohjelman uusi ohjelmapäällikkö Raimo Pakkanen toteaa, että sosiaali- ja terveyspalvelut ovat entistä kiinnostavampi aihealue jo kustannussyistä.

"Sosiaali- ja terveysmenot nielaisevat noin kolmanneksen kansantuotteesta. Sillä on merkitystä, miten asioita kehitetään", Pakkanen toteaa.

Hän muistuttaa, että Tekesin tehtävänä on toimia kannustajana ja käynnistäjänä toimiville tulevaisuuden ratkaisuille. Pakkanen sanoo, että kaikkia yhteiskunnan osa-alueita tarvitaan suomalaisen hyvinvoinnin ja tuottavuuden rakentamiseen.

"Innovaatiotoiminnan, hyvinvointipalveluiden ja yrittäjyyden yhdistäminen on kokonaisuus, jolla pärjäämme. Siinä Tekes on aivan avainasemassa", Pakkanen sanoo.

Hän ei suostu uppoamaan uhkakuviin Suomen vinoutuvasta väestökehityksestä ja raskaaksi muuttuvasta huoltosuhteesta.

"Luvut ovat pysäyttäviä, se on totta. Mutta samalla se tarkoittaa, että pitää ryhtyä toimiin", Pakkanen huomauttaa.

Ideoista liiketoiminnaksi

Pakkanen tietää, että innovaatioita kyllä syntyy. Sen hän on nähnyt viidentoista vuoden aikana Tekesissä eri tehtävissä. Sosiaali- ja terveyspalveluohjelman haasteena on liiketoimintojen kehittäminen hyvistä innovaatioista.

"Tällä alueella liiketoimintamallien kehittämiseen ei ole samanlaista perinnettä kuin monilla muilla Tekesinkin painopistealueilla. Uusia mahdollisuuksia ennakkoluulottomasti hyödyntämällä liiketoiminnan luominenkin on kuitenkin mahdollista", Pakkanen muistuttaa.

Tekes on esimerkiksi ollut rahoittamassa tekonivelsairaala Coxan hoitoketjun virtaviivaistamista sekä Laastari-lähiklinikoiden avaamista kauppakeskuksiin.

Pakkanen toteaa, että väestön eläessä yhä vanhemmaksi yhä terveempänä palvelutarpeet ja toisaalta niihin liittyvät mahdollisuudet muuttuvat radikaalisti.

"Tehtävämme on tiedostaa tämä yhteiskunnan eri tasoilla ja toimia avoimesti yhdessä."

Pakkanen haastaa pohdintaan mukaan niin poliittiset päättäjät, tutkimuslaitokset kuin yrityskentänkin. Tiedostaminen koskee hänen mukaansa myös jokaista ihmistä itseään. Aina vallitseviin olosuhteisiin ei voi vaikuttaa, mutta jokainen voi yleensä myös itse tehdä jotakin oman elämänsä eteen.

"Itse pyrin huolehtimaan hyvinvoinnistani liikuntaharrastuksella, joka juontaa jo kouluajoilta. Lenkkeily ja pyöräily antavat hyvän vastapainon työlle, joka sekin on yksi hyvinvoinnin osa-alue, " Raimo Pakkanen toteaa.

 

Norma Välimaa