Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa -ohjelmasta haettiin tutkimusrahoitusta 25 miljoonan euron edestä

Tekes on varannut tämän tutkimushaun rahoittamiseen noin kuusi miljoonaa euroa, eli noin neljänneksen haetusta rahamäärästä. Päätökset rahoitettavista hankkeista tehdään syyskuussa.

Ohjelmapäällikkö Raimo Pakkanen Tekesistä kertoo, että yksittäisiä hakemuksia kesäkuun alkupäivinä päättyneeseen hakuun tuli noin 120.

"Hakemuksiin sisältyy noin 80 projektia. Joskus yhdessä projektissa voi olla esimerkiksi neljä eri toimijaa, jotka kaikki jättävät oman hakemuksensa. Tämä kokonaishakemusmäärä oli suunnilleen etukäteen arvioimamme kaltainen", Pakkanen sanoo.

Tämä haku koski tutkimusorganisaatioita, yritykset, kunnat, sairaanhoitopiirit ja järjestöt voivat hakea ohjelmasta rahoitusta jatkuvasti.

Pelillisyyden hyödyntämistä ei vielä ole oivallettu

Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa -ohjelman tutkimushaussa oli neljä eri teemaa. Eniten hakemuksia tuli teemaan, jolla etsitään tehokkuutta sosiaali- ja terveyspalveluihin. Toiseksi suosituin hakukohde oli palveluita kuluttajamarkkinoina tarkasteleva teema.

Sen sijaan vain kourallinen hakemuksia saapui palveluiden radikaalia uudistamista esimerkiksi pelien kautta käsittelevään teemaan. Kansainvälistyvä yritystoiminta ja julkisen talouden kestävyyttä tukevat liiketoimintamallit -teema kiinnosti vain paria hakijaa.

"Radikaaleja ideoita vaikkapa pelimaailman kautta ei ole vielä oikein oivallettu kanavoida sosiaali- ja terveyspalveluihin, vaikka Suomessa pelialan osaajia onkin. He alkavat nyt vasta löytää tämän näkökulman", Pakkanen toteaa.

Päätökset syyskuussa, hankkeet käyntiin vuoden alusta

Rahoitushakemukset ovat nyt Tekesin asiantuntijoiden arvioitavina ja päätökset rahoituksesta tehdään syyskuussa.

"Tavoitteena on, että hankkeet, joissa Tekes on mukana rahoittajana, pääsisivät alkamaan ensi vuoden alussa", Pakkanen sanoo.

Tutkimushankkeissa Tekesin rahoitusosuus on lähtökohtaisesti 60 prosenttia projektin hyväksyttävistä kustannuksista. Tietyissä kansainvälisissä kokonaisuuksissa rahoitusosuus voi olla 70 prosenttia.

Lisätietoja

Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa -ohjelma

Teksti: Pirkko Määttälä