Sairaalat ja koulut kuntoon - elinkaarimallilla eroon homeongelmista

Suomen ensimmäinen elinkaarimallilla toteutettu kiinteistö, Espoon Kaivomestari, on tullut kymmenen vuoden ikään. Kun vastuu suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta keskitetään yksiin käsiin, on tuloksena vielä vuosien jälkeenkin lähes uudenveroisessa kunnossa olevat tilat.

Elinkaarimallit voivat tuoda helpotusta kuntien tukalaan taloustilanteeseen, kun suurten investointien kustannukset voidaan jakaa pitkälle aikavälille.

Suomen ensimmäinen elinkaarikiinteistö 10-vuotias

Espoon Kaivomestari on ollut käytössä 10 vuotta. Rakennuksessa toimivat mm. Kuninkaantien lukio, Keski-Espoon uima- ja liikuntahallit, fysioterapia sekä työväenopisto."

”Elinkaarimalliin sisältyvän kiinteistön systemaattisen hoidon ja huollon ansiosta tämä talo on käyttöikäänsä nähden erinomaisessa kunnossa, eli yhä lähes uudenveroinen”, kertoo Espoon kaupungin teknisen toimen johtaja Olavi Louko.

Kuninkaantien lukion apulaisrehtori Harri Piiroinen ja elinkaariyhtiö Arandurin toimitusjohtaja Richard Malm kertovat, että kaikkien osapuolten kokemukset hankkeesta ovat erittäin myönteiset. 

”Toteutusmuoto oli kaikille osapuolille uusi ja tiivistä yhteistyötä on tarvittu pitkin matkaa. Alkuvaihe palvelusopimuksen luomisineen oli toki työläs, mutta pikku hiljaa käytännön ratkaisut ovat löytäneet muotonsa ja palvelu pelaa”, sanoo Richard Malm ja jatkaa: ”Kiinteistön ylläpidon, palvelujen ja tilojen toimivuuden kehittämiseksi tehdään kuitenkin jatkuvasti yhdessä työtä ja tässä on ennen kaikkea myös käyttäjällä tärkeä rooli. Näin tulee huomioitua myös toimintaympäristöön tulevat muutokset.”

”Oppilaiden mukaan koulussa on siistiä, sanan varsinaisessa merkityksessä”, sanoo Piiroinen.

Elinkaarimallin mukainen sopimus rakennushankkeissa tarkoittaa, että hankkeen toteuttaja kantaa rakennuksesta tai rakennelmasta normaalia laajemman ja pidemmän vastuun. Kokonaisuuteen sisältyy suunnittelun ja rakentamisen lisäksi pitkäkestoinen sopimus kiinteistön hoidosta ja kunnossapidosta. Mukana voivat olla myös siivous- ja turvapalvelut. Tilaaja maksaa kokonaisuudesta pitkälle ajalle jaksotettuina palvelumaksuina.

Elinkaarimalli on esimerkki uusista hankintamalleista, jollaisiin myös Tekesin Huippuostajat-ohjelma kannustaa. Ohjelmassa vauhditetaan uusien innovaatioiden syntymistä fiksujen hankintojen ja markkinoiden kehittämisen avulla.

Lisätietoja:

www.tekes.fi/huippuostajat

Porvoon uudet energiatehokkaat päiväkodit elinkaaritoteutuksena
Jyväskylä hyödyntää elinkaarimallia koulujen ja päiväkodin toteutuksessa

Niina Hakkarainen: Kokemuksia elinkaarimallihankkeista