Yhteistyötä puhtaamman ympäristön puolesta

Tekesin Groove-ohjelma toi yhteen suomalaisia ja kiinalaisia Cleantechin ammattilaisia 11.–14.6.2013 vierailukohteina Helsinki, Tampere ja Lahti. Kansainvälisyys ja yhteistyö puhtaamman ympäristön puolesta olivat kaiken kaikkiaan noin 20 kiinalaisen ja 50 suomalaisen osallistujan mielessä.

Tekes Cleantech Roadshow for Jiangsu -kierroksen tarkoituksena oli luoda kipinää pienien ja keskisuurien yritysten välille, joiden voi olla haastavaa muuten löytää kansainvälistymismahdollisuuksia ja sopivia partnereita vierailta markkinoilta. Yhteistyökumppanina on Kiinan rannikon puolivälissä sijaitseva Jiangsun provinssi, joka toimii Kiinan taloudellisen kasvun veturina. Jiangsun provinssin strategiaan kuuluu kansainvälinen yhteistyö, erityisaloinaan Cleantech, Nanotech sekä ICT. Groove-ohjeman parissa yhteistyö alkoi jo vuonna 2011, jolloin tehtiin ensimmäinen menestyksekäs match making -vierailu Jiangsuun.

Match making –tilaisuuksissa samojen osa-alueiden yritykset pääsivät luomaan yhteistyötä. "Henkilökohtaiset tapaamiset kasvotusten ovat kaikkein hedelmällisimpiä suhteiden rakentamisen kannalta. Silloin kiinalaisilla yritysedustajilla on oikeasti mahdollisuus tutustua suomalaisiin yhteistyökumppaneihin ja rakentaa luottamusta. Suomalaiskumppanit saavat kasvot eivätkä ole enää sähköpostiyhteystietoja", kommentoi kiinalaisdelegaation vetäjä, Mr Li Ziyang. Yhteistyö alkoi hyvin: kolme MoU:ta allekirjoitettiin neljän päivän vierailun aikana.

Kiinalaiset olivat erittäin kiinnostuneita yhteistyöstä suomalaisyritysten kanssa. "Suomalaisyritykset nähdään Jiangsussa high-techinä. Tuotteet ovat todella hyviä ja niillä on hyvä maine. Samoin on t&k-sektorilla ja yliopistoilla. Teillä on teknologia, ja meillä on markkinat. Tämä on erinomainen mahdollisuus suomalaisille yrityksille tulla Kiinan markkinoille", sanoi Mr Li Ziyang. Myös kiinnostus lähteä suomalaisten kanssa yhteistyössä Euroopan ja Venäjän markkinoille ilmaistiin.

Suomesta vastauksia Kiinan haasteisiin

"Suomen vahvuuksista löytyy vastaus Kiinan suurimpiin haasteisiin: ilmanlaatuosaaminen, vesistöjen puhdistus, veden saatavuus, puhtaus ja kierrätys sekä teollisuusprosessien ja asuinrakennusten energiatehokkuus", kertoi Jarmo Heinonen Tekesin Shanghain toimistosta.

"Kiinalla on kova panostus kansainväliseen yhteistyöhön ja siellä ollaan valmiita tekemään suuria investointeja. Suomalaiset yritykset nostavat koko ajan mielenkiintoa ja Suomi onkin etunenässä kolmen Kiinan merkittävimmän yhteistyökumppanin joukossa."

Kiinassakin vihertää

Asenteet Kiinassa ovat selvästi muuttuneet kohti vihreämpää. Mr Li Ziyang kommentoi: "Talouskasvun täytyi tapahtua, ennen kuin Kiinassa alettiin ymmärtää ympäristön ongelmia. Jiangsu on vauras ja korkeasti koulutettu provinssi, täällä ympäristön merkitys on jo huomioitu. Tulevaisuudessa Jiangsun provinssissa tulee olemaan merkittävä määrä Cleantechiä, ala kasvaa ja kehittyy jatkuvasti. Alalla on paljon mahdollisuuksia ja se tulee jatkamaan kasvua vielä pitkän aikaa."

Lisäksi herännyt sosiaalinen media Weibo saa kansalaisten sanaa ja kokemia epäkohtia kuuluviin. Pekingin ilmansaasteongelmat herättivät Weibossa niin paljon keskustelua, että valtio joutui asettamaan tiukemmat päästörajoitukset ja alkaa seisottaa keskustan teollisuuslaitoksia.

"Vuonna 2012 Kiinan Cleantech investoinnit ylittivät jo Yhdysvaltojen investoinnit. Ajat jolloin Kiinaa piti vielä patistella sitoutumaan päästörajoituksiin, ovat kaukana takanapäin. Tulevaisuuden ilmastonmuutosasioissa Kiina tulee ottamaan johtajan roolin ja toimimaan suunnannäyttäjänä", uskoo Jarmo Heinonen.

Groove-ohjelman ja Jiangsun yhteistyö jatkuu marraskuussa järjestettävällä Suomi-delegaation vierailulla Jiangsuun.

Kiinnostuitko mahdollisuuksista Kiinassa?

Lisätietoja

Groove-ohjelma
Tekes Kiinassa

Ohjelman päällikkö Pia Salokoski
puh. 029 50 55672
pia.salokoski (at) tekes.fi

Tekes Shanghai Jarmo Heinonen
puh. +86 1366 1878 400
Jarmo.E.Heinonen (at) tekes.fi

Ohjelman koordinaattori Leena-Kaisa Piekkari
puh. 010 332 4236
leena-laisa.piekkari (at) poyry.com

Teksti: Marleena Ahonen

 

Sanna Nuutila