Neljä maanosaa – paljon mahdollisuuksia

Suomalaisille cleantech-alan yrityksille on mahdollisuuksia ja markkinoita kaikkialla maailmassa. Tekesin Groove-ohjelma vuosiseminaarissa 9.4.2013 keskityttiin Saksaan, Kiinaan, Brasiliaan ja Afrikkaan.

Saksa, jonka cleantech-ala kasvaa kaiken aikaa, on Suomelle lähimarkkina. Saksan mahdollisuudet ovat suomalaisille tuttuja ja lähestyminen helppoa. Groove-ohjelma järjesti Saksan kanssa cleantech-alan yhteishaun, joka oli suuri menestys. Uutta yhteishakua suunnitellaan parhaillaan.

Brasilia puolestaan on suomalaisille uusi kohde. Groove-ohjelma teetti markkinaselvityksen Brasilian uusituvan energian alasta. Sen mukaan alan markkinat kasvat merkittävästi. Koska Brasilia on monelle suomalaiselle vieras, edellytys markkinoille pääsyyn on sopivan kumppanin löytäminen. Tekes solmi maaliskuussa yhteistyösopimuksen Brasilian Tekesiä vastaavan organisaation FINEPin kanssa. Tarkoitus on käynnistää yhteistyötä uusiutuvan energian ja cleantechin alalla. Myöhemmin yhteistyötä laajennetaan muillekin aloille.

Afrikassa jokainen maa on erilainen eikä yhtenäisiä markkinoita ole. Niinpä lähestymistapa pitää miettiä tarkkaan. Toistakaiseksi suomalaisia yrityksiä on Afrikan markkinoilla suhteellisen vähän, vaikka cleantech-ala on sielläkin kasvussa. Groove-ohjelma on rahoittanut tutkimushankkeita, joissa pohditaan uusia toimintamalleja Afrikan markkinoille. Näiden tulosten mukaan suomalaisten pk-yritysten kannattaa mennä Afrikan markkinoille yhdessä. Seminaarissa kuultiin tästä esimerkkejä.

Kiinan rajattomat mahdollisuudet

Grooven seminaarin yksi pääpuhujista oli Bingbing Shen Kiinan valtion verkkoyhtiöstä. Hän kertoi, mitä Kiinassa tehdään älykkäiden sähköverkkojen alueella ja mitä mahdollisuuksia suomalaisille toimijoille voi tarjoutua.

Kiinassa mahdollisuudet ovat rajattomat, mutta kilpailu on kovaa. "Kiinassa on jo paljon suomalaisia yrityksiä, joiden maaosaamista kannattaa käyttää hyväksi. Kiinassa on kova kysyntä nimenomaan cleantech-alueelle. Suomalaisten pk-yritysten kannattaisi hyödyntää tämä kysyntä", kehottaa Goove-ohjelman päällikkö Pia Salokoski.

Tekesin Groove-ohjelma on tukenut tässä yrityksiä järjestämällä yhteishaun Kiinan Jiangsun provinssin kanssa. Yhteishaku tuotti 22 aiehakemusta, ja atkoon on valittu 12 hakemusta.
Groove tuo kesäkuussa Suomeen yritysdelegaation Jiangsusta tutustumaan suomalaisiin yrityksiin, mikä pohjustaa syksyllä aukeavaa uutta hakua.

Lisätietoja

Pia Salokoski
Puh. 050 5577 672
pia.salokoski (at) tekes.fi

 

Sanna Nuutila