Sähköajoneuvoväkeä opintomatkalla Virossa

Eikö olisi hienoa, jos maanteiden varsilta löytyisi sähköautojen latauspisteitä tasaisin välimatkoin? Virossa tämä on jo todellisuutta, sillä maahan on nopeasti rakennettu Euroopan kattavin sähköajoneuvojen latausverkko.

EVE-ohjelman edustajat tutustuivat Viron ELMO-latausoperaattoriin ABB:n kutsumina 26. helmikuuta.

"Päällimmäinen ajatus tiiviin opintomatkan jälkeen oli, että Suomen kannattaa avoimin mielin ottaa oppia Viron kokemuksista", pohdiskelee EVE-ohjelman päällikkö Martti Korkiakoski. "Viron lähtökohdat sähköisen liikenteen edistämiseksi ovat olleet erilaiset kuin Suomessa. Virossa valtio on panostanut voimakkaasti ajoneuvotukiin ja latausverkkoon, koska maassa ei ole alan teollisuutta. Siellä on ajateltu, että liiketoimintaa syntyy, kunhan ensin luodaan markkinat. Suomessa on puolestaan panostettu liiketoiminnan kehittämiseen, koska meiltä löytyy vahvaa ajoneuvo-osaamista", Korkiakoski jatkaa.

Viroon on viime kesän jälkeen rakennettu koko maan kattava sähköajoneuvojen lataamisen perusinfrastruktuuri. Teiden varsilta latauspisteitä löytyy vähintään 50 kilometrin välein. Kaupungeissa latauspisteet on sijoitettu siten että lataaminen onnistuu vaikkapa kauppareissun aikana. ABB on toimittanut ELMOlle viime kesän jälkeen jo yli 150 pikalatausasemaa. Kaikki ELMOn latausasemat löytyvät kahden minuutin välein päivittyvältä verkkosivulta, joka myös kertoo, mitkä asemat ovat vapaita tai varattuja.

EVE-ohjelman johtoryhmän puheenjohtaja Jussi Palola saapui Suomenlahden yli Tallinnaan sähköautolla, kenties ensimmäisenä maailmassa. "Tulipahan todistetuksi, että sähköauto soveltuu ulkomaanmatkoihin siinä missä polttomoottoriautokin. Auton lataaminen paikallisella latauspisteellä oli myös erittäin sujuvaa", Palola kertoo.

Virossa sähköautoja on yksityisessä liikenteessä hieman vähemmän kuin Suomessa, mutta valtio tukee sähköauton hankintaa maksamalla jopa 30 prosenttia ajoneuvon hinnasta. Lähtökohdat sähköautojen yleistymiselle näyttävät siis olevan varsin hyvät. Julkisella sektorilla on puolestaan jo yli 500 sähköautoa, joiden hankinnan Viro rahoitti päästökaupoilla. Opintomatkaan kuului myös tutustuminen paikalliseen sosiaalivirastoon, sillä työssään autoa tarvitsevat sosiaalityöntekijät ovat ensimmäisten joukossa siirtyneet käyttämään sähköautoja.

Lisää matkakuvia täällä (pdf)


Teksti ja kuvat: Ossi Lång/Conexio


Sosiaaliviraston sähköautoja.
Viron julkisella sektorilla on käytössään 500 sähköautoa.


Maksaminen onnistuu rfid-kortilla tai kännykällä.