Älykäs lounaslinjasto kertoo ruokailijalle tarkat ravintoarvot

Suomessa on kehitetty tiettävästi maailman ensimmäinen älykäs lounaslinjasto, joka paljastaa annoksen painon, kalorit, rasvat ja hiilihydraatit. Mikkelin ammattikorkeakoulun patentoima innovaatio on kehitetty Tekesin Sapuska-ohjelmassa.

Lounaslinjasto kertoo ruokailijalle yksilöllisesti ja reaaliaikaisesti aterian ravintosisällön ja ohjaa tietoisiin ateriavalintoihin. Fazer Food Services, Metos, Mikkelin ammattikorkeakoulu ja AgentIT ovat innovoineet älykkään kokonaispalvelun, jonka avulla oman ravitsemuksen seuraaminen on helppoa. Käyttäjätutkimuksen mukaan palvelun tarjoama tieto kiinnostaa lounasruokailijoita ja auttaa kokoamaan terveellisempiä lounasaterioita.

Älylinjastolla jokaisen ruokalajin kohdalla oleva vaaka punnitsee lautaselle otettujen ruoka-aineiden määrän, ja palvelu kertoo heti, kuinka paljon ruoka-ainetta on lautasella ja paljonko annoksessa on kaloreita. Aterian koottuaan ruokailija voi tulostaa tarkan yhteenvedon aterian sisältämistä ravintoaineista ja vertailun suositukseen, tai saada sen sähköpostitse.

"Smart Meal -palvelumme auttaa ruokailijaa kokoamaan henkilöstöravintolassa nautitun lounasaterian siten, että valinnat tukevat hyvinvointia ja auttavat noudattamaan haluttua ruokavaliota. Palvelusta hyötyvät etenkin erikoisruokavaliota, esimerkiksi kasvisruokavaliota, noudattavat, joiden on hyvä seurata proteiinin saantiaan, mutta tarjoaa myös muille ravitsemuksesta kiinnostuneille hyödyllistä tietoa", kertoo Anu Kokko, markkinoinnista ja tarjooman kehittämisestä vastaava johtaja Fazer Food Servicesistä.

Lue lisää mm. käyttäjien kokemuksista Mikkelin ammattikorkeakoulun verkkosivuilta

Katso YLEn Uutisista (15.5.), miten palvelu toimii (kohdassa 16:30)

YLEn verkkosivuilla aiheesta

Tutustu v. 2009-2012 käynnissä olleeseen Tekesin Sapuska – Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista -ohjelmaan