Alkoholiriippuvuuteen kehitetty suomalainen lääke markkinoille EU:ssa

Turkulaisen Biotie Therapies Oyj:n kehittämä Selincro-valmiste (nalmefeeni) on saanut 28.2.2013 myyntiluvan EU:n alueella kaikissa 27 jäsenvaltiossa. Lääke on kehitetty alkoholin kulutuksen vähentämiseen aikuisilla alkoholiriippuvaisilla potilailla, joiden alkoholinkäyttö on terveysriski ja joilla ei ole fyysisiä vieroitusoireita tai välitöntä katkaisuhoidon tarvetta.

"Tekes oli rahoittamassa Selincron vaikuttavan aineosan nalmefeenin kehitystä aina alkuvaiheen kliinisiin potilaskokeisiin saakka. Olemme erittäin onnellisia Biotien menestyksestä ja myyntiluvasta Euroopan alueella. Tällä on suuri merkitys koko toimialalle Suomessa. Yhteistyö Biotien kanssa on ollut mutkatonta ja erittäin mielenkiintoista", kertoo asiantuntija Helena Laine Tekesistä.

"Vaikka Selincron myöhäisvaiheen kehitystyö on jo usean vuoden ajan edennyt ilman Tekesin rahoitusta, Tekesin tuki oli kehitystyön alkuvaiheissa ratkaisevan tärkeää. Tekes onkin ollut meille äärimmäisen arvokas kumppani, ei vain Selincron kehitystyössä, vaan myös monissa muissa kehitysprojekteissa", summaa Biotien kliinisen tuotekehityksen johtaja Antero Kallio.

Tuote tulee markkinoille osana uutta hoitokonseptia, johon sisältyy alkoholinkulutuksen vähentämiseen ja hoitomyöntyvyyteen keskittyvä psykososiaalinen tuki. Hoito aloitetaan, jos potilaan runsas juominen jatkuu alkuarvion jälkeen.

"Tämä on erittäin hyvä uutinen alkoholiriippuvaisille potilaille ja äärimmäisen merkittävä etappi Biotielle lääkekehitysyhtiönä", toteaa Biotien toimitusjohtaja Timo Veromaa.

Lääkkeen jälleenmyyjä H.Lundbeck A/S arvioi, että tuote saadaan ensimmäisille markkinoille vuoden 2013 puolivälissä. Biotie on lisensoinut Lundbeckille Selincron maailmanlaajuiset oikeudet. Lundbeck on vastuussa tuotteen valmistuksesta, myyntiluvista ja markkinoinnista.

Biotiellä on vahva ja tasapainoinen tuotekehityssalkku. Yhtiön tuotteet kohdentuvat sairauksiin, joihin ei vielä ole tehokasta hoitoa ja joissa on suuri markkinapotentiaali. Biotie kehittää lääkkeitä rappeuttaviin hermosairauksiin ja psykiatrisiin häiriöihin kuten Parkinsonin tautiin, Alzheimerin tautiin ja muihin kognitiivisiin häiriöihin, alkoholi- ja huumeriippuvuuteen ja traumaperäiseen stressihäiriöön, sekä maksan tulehduksellisiin ja fibroottisiin sairauksiin.

Biotie Therapies Oyj on pörssiyhtiö, jonka osakkeet ovat listattuna NASDAQ OMX Helsinki Oy:ssä.

www.biotie.com

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Timo Veromaa
puh. (02) 274 8900, timo.veromaa (at) biotie.com

Sijoittajasuhdepäällikkö Virve Nurmi
Puh. (02) 274 8900, virve.nurmi (at) biotie.com