Vuosaaren satamaan Suomen ensimmäinen siviilikäyttöön tarkoitettu polttokennovaravoimayksikkö

TeliaSoneran tukiasema Vuosaaren satamassa on saanut polttokennoilla toimivan varavoimayksikön. T Controlin toimittama järjestelmä on täysin viiveetön ja sen huoltoväli on jopa viisi vuotta.

Vuosaaren sataman varavoimayksikön asennus julkistettiin tänään pidettävässä Tekesin Polttokennot-ohjelman vuosiseminaarissa. Varavoimayksikkö on ensimmäinen osa Tekesin Polttokennot-ohjelman Demo 2013 loppuhuipentumaa. Lähitulevaisuudessa satamaan asennetaan myös muun muassa Woikosken vetytankkausasema.

Video varavoimayksikön asennuksesta löytyy tästä linkistä.

Polttokennoilla toimivilla varavoimaratkaisuilla useita etuja

"Jos sähköjen katketessa on puhelu käynnissä, niin käyttäjä ei huomaa minkäänlaista katkosta varavoimalle siirryttäessä", kertoo Teppo Korhonen T Control Oy:stä.
Varavoimayksikkö ei vaadi myöskään huoltoa. Viiden vuoden välein vaihdetaan yksi suodatin.

"Käytännössä huoltoa ei siis laitteistolle tarvita, mutta polttoainehuoltoa tarvitaan sen mukaisesti, kuinka paljon sähkökatkoja esiintyy", Korhonen sanoo.

Vuosaaren sataman yksikössä polttoaineena käytetään vetyä. Järjestelmän automatiikka huolehtii siitä, että jäljellä oleva vedyn määrä on huolto-organisaation tiedossa.

Polttokennovaravoiman luotettavuudesta kertoo myös se, että Suomessa Puolustusvoimat on asentanut näitä yksiköitä jo parin vuoden ajan omiin sisäisiin järjestelmiinsä. Tanskassa vastaavia järjestelmiä on käytössä lähes 150, ja suurin osa niistä huolehtii kriittisistä viranomaisverkoista.

Polttokennotoimitukset kolminkertaistuvat tänä vuonna

Polttokennojen kehitys on maailmanlaajuisesti osoittautunut huomattavasti hitaammaksi ja hankalammaksi kuin muutamia vuosia sitten oletettiin.

"Uusien teknologioiden kehittämisessä ja käyttöönotossa on yleensä vaikea vaihe, jota nimitetään 'kuolemanlaaksoksi'. Tämä on selvästi ollut havaittavissa polttokennojen kohdalla Suomessakin, mutta nyt näkymä tulevaisuuteen on muuttunut positiivisemmaksi. Olemme selvästi menossa ylöspäin. Tämä näkyy esimerkiksi uusien lupaavien spin-off -yritysten syntymisenä", arvioi Polttokennot-ohjelman koordinaattori Anneli Ojapalo Spinverse Oy:stä.

Polttokennomarkkinoiden kasvu on maailmanlaajuisesti kiihtymässä.

"Viime vuonna polttokennotoimitukset kasvoivat lähes 40 prosenttia edellisestä vuodesta. Tänä vuonna ennustamme toimitusten jopa kolminkertaistuvan", sanoi vuosiseminaarissa puhunut markkina-analyytikko Marge Ryan Fuel Cell Todaysta kertoessaan juuri ilmestyneen vuosittaisen markkinaraportin tuloksista.

Ryan on kirjoittanut myös keväällä ilmestyneen "Fuel Cells and Hydrogen in Finland 2012" -maaraportin. Hänen mukaansa Suomella on monia erityisominaisuuksia, joiden avulla suomalaiset yritykset voivat saada jalansijaa maailmanlaajuisilla polttokennomarkkinoilla. Näitä yritys- ja tutkimusesimerkkejä oli useita esillä tänään pidetyssä vuosiseminaarissa.

Lisätietoja

Ohjelman päällikkö Hannu Juuso
Tekes
Puh. 029 50 55732
hannu.juuso (at) tekes.fi

Ohjelman koordinaattori Anneli Ojapalo
Spinverse Oy
Puh. 040 558 8205
anneli.ojapalo (at) spinverse.com