Teollisuusentsyymit – menestysbisnestä suomalaisinnovaatioista

Suomalaiset teollisuusentsyymit ovat kysyttyä tavaraa maailmalla. Tekes on rahoittanut entsyymitutkimusta useissa bioteknologiaohjelmissaan.

Monikansallisella pohjalla Suomessa toimivat yhtiöt ovat haukanneet haltuunsa muhkean lohkon maailman entsyymimarkkinoista. Niiden avulla tehostetaan teollisuusprosesseja, vähennetään energiankulutusta ja parannetaan tuotteiden ominaisuuksia. Luontokin kiittää – jotkut entsyymit korvaavat kemikaaleja, toiset poistavat myrkkyjä jätevesistä.

Entsyymiteollisuuden asiakkaita ovat muun muassa paperi-, pesuaine-, tekstiili-, elintarvike- ja rehuteollisuus. Rajamäellä toimiva Roal Oy pitää hallussaan neljänneksi suurinta osuutta maailman entsyymimarkkinoista. Ja kasvua on luvassa.

"Tavoitteenamme on kasvattaa liikevaihtoamme noin kymmenen prosentin vuosivauhdilla. Entsyymiteollisuus on kestävän kehityksen teknologiaa ja entsyymimarkkinat kasvavat. Lisäksi laajennamme uusille sovellusalueille", toteaa Roal Oy:n tutkimusjohtaja ja sen tuotteiden pääjakelijan Suomen yksikön, AB Enzymes Oy:n, toimitusjohtaja Jari Vehmaanperä. Roal Oy:n tuotannosta noin 98 prosenttia menee vientiin.

Toinen maassamme toimiva entsyymien valmistaja on DuPont. Viidessä Suomen tuotantolaitoksessaan DuPont Industrial Biosciences työllistää noin 400 henkilöä. Roal ja AB Enzymes työllistävät Suomessa yhteensä yli 120 työntekijää.

Alkujuuret alkoholi- ja sokeriteollisuudessa

Suomalainen entsyymiliiketoiminta juontaa juurensa alkoholi- ja sokeriteollisuudesta.

"1980-luvulla Oy Alko Ab ja sokeriteollisuutta hallinnut Suomen Sokeri Oy päättivät kumpikin itsenäisesti investoida entsyymibiotekniikkaan. Molempien tavoitteena oli kehittää uutta liiketoimintaa tuotantojensa sivuvirroista", kertoo dosentti Matti Korhola. Hän on tehnyt pitkän uran biotekniikan parissa teollisuudessa ja yliopistossa. Korhola on analysoinut Tekesin toimeksiannosta suomalaisen entsyymiliiketoiminnan kehitystä laaja-alaiseksi kansainväliseksi liiketoiminnaksi.

"Toisen öljykriisin jälkimainingeissa Suomessa kyettiin investoimaan entsyymitutkimukseen ja tuotekehitykseen. Kansainvälisen liiketoiminnan käynnistämiseen resursseja ei ollut tarpeeksi. Sijoituksia ei kuitenkaan päästetty valumaan hiekkaan, vaan etsittiin liikekumppaneita maailmalta ja sulauduttiin menestyviin ulkomaisiin alan yrityksiin", Korhola kertoo.

Tekes mukana entsyymien kehitystyössä

Tekes on rahoittanut suomalaista entsyymitutkimusta useissa bioteknologiaohjelmissaan. Tekes tekee yhteistyötä yritysten kanssa myös tutkimus- ja kehitystoiminnan suunnittelussa sekä avaa niille väyliä EU:n rahoittamiin tutkimushankkeisiin.

"Kehitystoimintaan investoivalle teolliselle toimijalle Tekes on monella tavalla tärkeä kumppani. Vastaavaa kansallista rahoitusta ei ole muualla, joten nostaisin Tekesin esille, jos jostain syystä pitäisi perustella yhtiömme toimintojen säilyttämistä Suomessa", Jari Vehmaanperä toteaa.

Ulkomaisten omistajien uskoa suomalaisen entsyymiosaamiseen osoittavat muun muassa niiden huomattavat investoinnit tuotantoteknologiaan Suomessa.

Tekesin katsaus 287/2012: Teollisuusentsyymeistä kansainvälisesti verkostoitunutta liiketoimintaa

Lisätietoja

Teppo Tuomikoski
Tekes
Puh. 050 5577 749
teppo.tuomikoski (at) tekes.fi

Jari Vehmaanperä
Roal Oy
Puh. (09) 290 420
jari.vehmaanpera (at) roal.fi

Matti Korhola
Puh. 050 562 6903
mkorhola (at) mappi.helsinki.fi

Kehityspolkujen sarja

Tekes julkaisee selvityksiä tiettyjen innovaatioiden kehityspoluista liiketoimintaosaamiseksi. Tarkasteltaviksi valitaan kohteita, joilla on mahdollisuuksia merkittävään liiketoimintaan kansainvälisillä markkinoilla. Teollisuusentsyymien kehityspolun lisäksi Tekes on julkaissut analyysit uusiutuvan dieselin, Oulun seudun ohjelmistoliiketoiminnan, Rauman seudun ruoripotkurilaitealan sekä Suomen sääpalveluiden ja suomalaisen RFID-teknologian kehityspoluista.