Suomalaisyritykset The Switch ja Eniram voittivat kansainvälisen cleantech-kilpailun pääpalkinnot

Maailman eturivin cleantech-klustereiden yhdistyksen Global Cleantech Cluster Association (GCCA) järjestämässä kovatasoisessa Later Stage Award -kilpailussa jaettiin palkintoja kymmenessä kategoriassa – hakijoina yli 4 000 yritystä eri puolilta maailmaa.

Suomalaisittain kilpailu oli menestys, sillä edellisvuosien tapaan finaaliin valittujen 30 ehdokkaan terävimpään kärkeen nousi kolme lupaavaa niin sanottua myöhemmän vaiheen cleantech-yritystä. Finaalissa tuulienergialuokassa voiton vei The Switch ja kuljetusluokassa Eniram. Suomi saavutti eri maiden välisessä kilpailussa kahdella kategoriavoitolla kakkostilan. Ykköstilan otti Yhdysvallat kolmella kategoriavoitolla.

"Puhdas teknologia ja kestävä kehitys eivät edusta enää niche-alaa, sillä cleantech-alan yritykset osoittavat erinomaisia tuloksia useilla sektoreilla myös taloudellisesti vaikeana aikana. Tämänvuotiset palkitut yritykset vahvistavat käsitystä toimialojensa kasvavasta merkityksestä", toteaa Suomen ympäristöteknologiaklusterin ohjelmajohtaja Mika Sulkinoja Lahden tiede- ja yrityspuistosta.

Suomalaiset kärjessä

Palkintoraadin mukaan kestomagneettigeneraattoreita ja tehonmuokkaimia tuulivoima- ja aurinkoenergiasovelluksiin valmistava The Switch on onnistunut nouseman alallaan johtavaksi kansainväliseksi toimijaksi. Raadin mukaan viime vuosina voimakkaasti kasvaneen yhtiön kehittämät innovaatiot vaikuttavat positiivisesti vihreään talouteen.

Laivojen polttoaineenkulutusta ja päästöjä vähentäviä järjestelmiä kehittävä Eniram on puolestaan yksi nopeimmin kasvavista yrityksistä ja alansa edelläkävijä Euroopassa.

Tekesin toimialajohtaja Teija Lahti-Nuuttilan mielestä sekä The Switch että Eniram ovat todellisia malliesimerkkejä kasvuyrityksistä cleantech-alueella.Menestyminen kansainvälisessä kilpailussa tuo tunnettuutta sekä rahoittajien ja asiakkaiden kiinnostusta paitsi yrityksille myös koko suomalaiselle cleantech-klusterille.

"Tekes on ollut vahvasti mukana yritysten kasvuvaiheessa ja jakanut siihen liittyvää riskiä. Tehoelektroniikan osalta Tekesin rooli on ollut vielä pitkäjänteisempi, sillä olemme rahoittaneet koko alueen osaamisen kehittymistä Suomessa, myös yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa. Suomi on hyvä maa kasvua tavoitteleville cleantech-alan yrityksille", Lahti-Nuuttila korostaa.

Tähtäimessä kansainvälistyminen

Lahden tiede- ja yrityspuiston koordinoima Suomen ympäristöteknologiaklusteri nimitti The Switchin ja Eniramin ohella kahdeksan muuta lupaavaa suomalaista puhtaan teknologian kasvuyritystä mukaan kilpailuun. Yhtenä toiminnan tavoitteena onkin tarjota ohjelmaan osallistuville yrityksille tilaisuuksia esittäytyä ja verkottua kansainvälisillä foorumeilla.

Suomen ympäristöteknologiaklusteria edustava kehittämispäällikkö Nina Harjula Lahden tiede- ja yrityspuistosta sanoo olevansa erittäin tyytyväinen kahdesta ykkössijasta. Cleantech on Harjulan mukaan selvästi nousemassa yhdeksi Suomen talouden tukijalaksi.

Lisätietoja

http://www.globalcleantech.org/

Lahden tiede- ja yrityspuisto
Mika Sulkinoja
Ympäristöteknologiaklusterin ohjelmajohtaja
puh. 050 357 1723

Lahden tiede- ja yrityspuisto
Nina Harjula
kehittämispäällikkö, Ympäristöteknologian osaamisklusteri
puh. 050 518 0915

The Switch
CEO Dag Sandås
puh. 040 8080 480
Dag.Sandas (at) theswitch.com

Eniram
CEO Philip Padfield
puh. +44 7785 901 918
Philip.Padfield (at) eniram.fi

Tekes
Teija Lahti-Nuuttila
puh. 050 5577 873