Innovation Millin kautta rahoitettu jo viittäkymmentä yritystä

Technopoliksen, Tekesin ja Nokian vuonna 2009 käynnistämä Innovation Mill -hanke sai viidennenkymmenennen rahoitetun yrityksen joulukuussa: Tikodata Oy kehittää ei-invasiivista veren glukoosin mittalaitetta erilaisiin diabeteksen hoidon tarpeisiin.

Aikaisemmin ICT-painotteinen Innovation Mill laajeni keväällä 2012 uusille toimialoille, kun mukaan tulivat Kemira, Metso, Nokia Siemens Networks, Rautaruukki ja Wärtsilä. Hankkeen tavoitteena on luoda Suomeen uusia kansainvälisiä kasvuyrityksiä, joilla on omat tuotteet ja palvelut.

Hankkeen alusta on tehty 82 uutta rahoituspäätöstä, joista 49 on tullut uusilta alle kahdeksan kuukauden ikäisiltä yrityksiltä. Uusia työpaikkoja on syntynyt noin 450.

Tekes on rahoittanut Innovation Mill -hankkeita yhteensä 3,5 miljoonalla eurolla ja jatkorahoituspäätöksiä yrityksille on tehty alun panostuksen jälkeen yli 15 miljoonalla. Rahoituksella on rakennettu 30 miljoonan euron hankekokonaisuus ja kerätty noin 15 miljoonaa euroa riskipääomaa.

"Innovation Mill -rahoituksen hakijoiden taso ja toimialojen laajuus ovat kasvaneet valtavasti näiden reilun kolmen vuoden aikana. Hakijoiden laatu oli hyvä jo alussa, mutta nyt voin sanoa sen olevan erinomainen. Lähes kaikilla on usean vuoden kansainvälinen kokemus – ja mikä parasta, yritystoiminnan tavoitteet ovat korkealla", kertoo toimialajohtaja Kari Tilli Tekesistä. Hyvien tulosten perusteella Tekes teki viime kesänä päätöksen jatkaa toimintaa Ideat Kiertoon -hankkeen puitteissa.

Tamperelainen Piceasoft Oy on hyvä esimerkki uudesta yrityksestä, joka on syntynyt Nokiassa tehdyn pitkän ja mittavan panostuksen pohjalta. Piceasoftin ratkaisulla voidaan siirtää vaivattomasti tiedot vanhasta puhelimesta uuteen sekä musiikkia ja videoita suosituista palveluista mobiililaitteisiin.

Hankkeen koordinoijana toimiva Technopolis tarjoaa Innovation Millin kautta syntyville yrityksille liiketoimintapalveluja pääomarahoituksen tueksi. Palvelut on suunnattu ensisijaisesti startupeille ja kasvuyrityksille.

Kaj Nordgren