Hyötyjä Suomelle, ratkaisuja maailmalle

Osittain Suomessa ja maailmalla tiedetään jo, että Vaasan seudulla sijaitsee Pohjoismaiden merkittävin energiateknologian huippuosaamisen keskittymä. Siellä ratkotaan erityisesti maailmanlaajuisia energiahaasteita.

Vaasan seudulla rakennetaan maailmaa, jossa energiaa tuotetaan ympäristön kannalta kestävin menetelmin, siirretään ja jaellaan luotettavasti sekä käytetään järkevästi.

Energia- ja ympäristöteknologia-ala on muodostumassa Suomen viennin veturiksi. Nyt jo noin 30 prosenttia koko Suomen energiateknologiaviennistä lähtee Vaasan seudulta. Vaasan energiaklusterissa työskentelee noin 10 000 työntekijää ja operoi yli 120 yritystä, joista usea on alansa globaali markkinajohtaja. Neljän miljardin euron liikevaihdosta 70 prosenttia tulee viennistä. Vaasan seudun energiaklusterilla on edellytyksiä ja tahdonvoimaa kasvaa globaalistikin merkittäväksi osaamiskeskittymäksi. Seuraavien kymmenen vuoden aikana seutu tarvitsee kuitenkin tahdonvoiman lisäksi tuhansittain lisää työvoimaa ja runsaasti näkyvyyttä.

Vaasan seudulla on vetovoimaisen luonnon lisäksi useita positiivisen muuttovirran aikaansaamisen kannalta hyödyllisiä avuja, kuten työpaikkojen riittävyys, hyvät opiskelumahdollisuudet ja kohtuullisena pysyneet kustannukset. Pelkästään energiaklusteriin tarvitaan arvioiden mukaan jopa 10 000 ahertajaa lisää vuoteen 2020 mennessä. Lisäksi useat muut alat tarvitsevat tekijöitä.

"Tarvetta työvoimalle tulee olemaan. Vaasan seudun teollisuudella on mittavat kerrannaisvaikutukset sen elinkeinoelämään. Teollisuuden kasvun myötä syntyykin jatkuvasti uusia työpaikkoja esimerkiksi palvelualoille. Näin ollen työpaikka voisi löytyä sekä itselle että mahdolliselle puolisolle. Työpaikat kun ovat käytännössä usein syy suunnistaa kauempanakin sijaitsevaan osoitteeseen", linjaa Vaasan seudun energialähettiläänä kesällä 2012 työskennellyt Tuomas Vanhanen.

Teksti: Viivi Pekkala, Pohjanmaan ELY-keskus